Stereo+ Stereopluss 8/2021 | Page 66

+ HIFI

» Børresen Z1
mer å by dem på . Jeg har gitt dem mye mer , og da har de i hvert fall stortrivdes .
Noen designbomber er de kanskje ikke , slik Børresen sin 0-serie er . Her er det pulverlakkerte kabinetter i enten gråsort eller matt hvit . Selve frontbaffelen er for øvrig i den samme gråsorte finishen . Det er gjort litt med selve fasongen på høyttalerne , så de er definitivt lekrere enn de som ser ut som sko-esker med høyttalerelementer i , men de har likevel et industrielt utseende som kanskje ikke vil appellere til alle interiørdesignere .
Lyden
Jeg kjenner noen som vil riste på hodet av høyttalere til over 100.000 kroner som ikke spiller dypbass , men å bedømme Z1 etter kriterier om dypbass vil være like urettferdig som å få en jazzpuritanist til å anmelde den siste plata til Vikingarna .
Z1 er en høyttaler som ikke er laget for å spille dypbass , men for å spille resten så godt som overhodet mulig . Der er nemlig ikke tvil om at dypbass ikke bare gir bedre fundament i musikken . Dypbassen er også hovedsynderen til akustikkproblemer der du lytter til musikk . Årsaken skyldes blant annet at dypbass ikke er retningsbestemt , og at de dypeste tonene har lengre bølgelengde . Det gjør at den dypeste bassen fort kan « mette » et rom , spesielt de som ikke er altfor store . Mange vil derfor oppleve at det kan bli for mye bass i små rom med høyttalere som går langt ned i bassen . Ulempen med dette , er at boomete bass også påvirker mellomtonen . Resultatet er en lyd som er langt mer grøtete enn ønskelig .
Det finnes selvsagt løsninger på slike problemer . Digital romkorreksjon , bassfeller og andre akustiske hjelpemidler er en annen , og subwoofere som kan stilles inn til å spille i motfase i problemområdene en tredje .
Den enkleste løsningen kan imidlertid være å finne høyttalere som er skapt nettopp for å fungere i små rom , og som skal bruke rommet som hjelpemiddel til å skape et større bassfundament . Det er her stativhøyttalere kommer inn i bildet , og det i det bildet vi må vurdere Børresen Z1 lydmessig .
Mitt nye lytterom er bare 12,5 kvadratmeter , men jeg har en dobbel skyvedøråpning ut til et tilstøtende rom på omtrent 40 kvadratmeter som gjør at jeg ikke blir helt lukket inne .
Her fungerer Z1 aldeles praktfullt . Ved siden av Vivid Audio Kaya45 , tror jeg Børresen-høyttalerne er de åpneste , luftigste og mest detaljerte høyttalerne oppover i lydbildet jeg har hatt hjemme . De skaper et ekstremt stort rom , selv i mitt lille . Qsound-effektene på Roger Waters Amused To Death er helt spooky , der de bretter lyden så langt ut på sidene at det virker naturstridig at den lyden bare kommer fra de to høyttalerne . Qsound er en teknikk som gjør bruk av fasejusteringer for å illudere surroundlyd . Med Z1 fungerer det helt fantastisk . En ting er størrelsen på lydbildet , men jeg lar meg også imponere av hvor presist instrumenter og stemmer blir plassert i lydbildet . Dog skal du være oppmerksom på at bommer du litt med plasseringen av høyttalerne , vil presisjonen bli skadelidende . Rett før jeg skulle levere de tilbake til importøren , og etter at jeg hadde satt mine egne høyttalere på plass i lytterommet , så dro jeg Z1 inn der igjen . Denne gangen stående mellom mine egne PMC-høyttalere , dog trukket litt frem slik at fronten på Z1 var 20-25 cm foran fronten på PMC . Luftigheten var fremdeles der , men nå hørtes det nesten ut som om jeg hadde koblet fasefeil på en av høyttalerne . I stedet for en veldig presis plassering av instrumenter , fløt det mer utover . Hvis du prøver disse hjemme og ikke får de helt til holografisk , er det med andre ord godt mulig at du må jobbe langt mer med plasseringen for å få det til å sitte ordentlig .
Når det sitter , så sitter det nemlig skikkelig , og det gjelder i høyeste grad for mellomtone og bass også . Det er i det hele tatt en ekstrem kjapphet i
66 Stereo + 8 / 21