Stereo+ Stereopluss 8/2021 | Page 65

+ HIFI

» Børresen Z1
hertz . Alt under tar det 4,5 tommer store Nomex / karbon-elementet seg av . Børresen oppgir selv en frekvensrespons på 50 til 50.000 hertz . På papiret kan det høres litt puslete ut nedover , men spesielt i mindre rom vil ofte bassen få litt ekstra boost , noe som vil gi mer pondus i bass-området . Slike målinger som høyttalerfabrikantene oppgir , er jo ofte gjort i rom uten refleksjoner av noe slag . Altså helt annerledes enn der man vil sette et par stativhøyttalere i et vanlig hjem .
Det er også verdt å merke seg at stativene til disse høyttalerne nærmest bør sees på som en integrert del av høyttalerne . I motsetning til det mange sverger til , nemlig tunge stativer , er stativene til Z1 veldig lette . Faktisk veier de ikke mer enn 3,3 kilo per stk . De er laget i high density fiberboard , men de ser ut som lakkert metall . Koblingen mellom høyttalerne og stativet er via fire stålkuler . Det kan i utgangspunktet virker litt ustøtt , så du kan også skru høyttaleren fast i stativet .
Bassrefleksporten sitter øverst på baksiden av kabinettet , og ser litt spesiell ut . Den er rektangulær og har lydabsorberende overflate innvendig . I tillegg er det to perforerte metallskinner som står på høykant innover i refleksåpningen . Det er for å skape turbulens i luftstrømmen , slik at eventuelle resonanser brytes opp . PMC gjør noe av det samme med sin Laminair-patent på Twenty5i- og Fact-seriene sine .
Høyttalerne krever både litt av forsterkeren og nesten ingenting . Det krever sin forklaring . Noen tror nok at en høyttalers følsomhet er det som sier mest om hvor tungdreven en høyttaler er . Det er ikke riktig , men følsomheten sier noe om høyttalerne trenger mange watt for å spille høyt . Z1- høyttalerne har en følsomhet på 86 dB . Det er ikke
så voldsomt , så skal du spille fryktelig høyt , trenger du en del mer krefter enn om høyttalerne dine hadde hatt en følsomhet på 90 dB . Mer viktig er impedansen , det vil si den elektriske motstanden forsterkeren møter i høyttalerne . Faktisk er det slik at jo lavere motstand , og gjerne store variasjoner og dipper i motstanden nedover i bassområdet er det som gjerne gjør at forsterkere får åndenød . Det går an å sammenligne dette med hva du trenger av en bilmotor . Hvis veien du skal kjøre på er en rett strekning uten mye bakker og svinger , og du heller ikke er lastet tungt , holder det med masse hestekrefter for å få bilen til å gå fort . Da trenger ikke motoren å jobbe spesielt hardt for å kjøre fort heller . Akkurat som en forsterker ikke trenger å jobbe spesielt hardt om høyttalerne har høy følsomhet og en jevn og høy impedansemotstand . Verre blir det om veien har mange oppoverbakker , svinger og bilen er lastet tungt . Da trenger du mer enn hestekrefter . Du trenger dreiemoment . I en lydforsterker er det strømkapasiteten som er dreiemomentet , og en forsterker med stor strømkapasitet kan drive vanskelige høyttalere bedre enn en med mindre strømreserver selv om utgangseffekten er den samme .
Børresen Z1 trenger litt hestekrefter for å kjøre fort , men høyttalerne er nesten som en rett vei uten svinger , for høyttalerne dipper aldri under 5,8 Ohm . Derfor sier Børresen at det holder med forsterkere fra 25 watt og oppover for å drive Z1 tilfredsstillende . Det er ingen grunn til å mistro dem på det , selv om det neppe gjør noe om du har
65 Stereo + 8 / 21