Stereo+ Stereopluss 8/2021 | Page 31

+ HIFI

» Sonus faber Lumina V
Mellomtonen er 15cm i diameter og har membran av papp / cellulose . Det er et foretrukket materiale fra Sonus faber , og er å finne i mange av deres elementer . Dette materialet låter i følge Sonus faber best , og er en av forutsetningene for høyttalerens dynamiske og presise lyd .
Bassene er forholdsvis solide , og selv om er en høyttaler på godt over meteren må du klarer deg meg to stykker . Disse jobber imidlertid godt og har god kontroll ned til i underkant av 40Hz . Det er ikke voldsomt dypt , men nok til at dette blir rimelig kraftfullt og tungt . Det er kanskje ikke høyttaleren for de meste brutale musikkvariantene , men den slår overraskende godt fra seg . Sonus faber er ikke lenger slik du husker dem fra ti-femten år tilbake . De er mer energiske , tøffere i trynet og langt mer hardtslående enn de var for noen generasjoner siden , selv om de fortsatt ikke er noe seriøst alternativ til høyt-spillende høyttalere som Klipsch eller JBL hvis du vil ha konsertlyd med realistiske lydtrykk hjemme i stua .
Følsomheten er imidlertid på gledelige 90dB , og det gjør at det går an å ha mye moro også med Lumina V . Nominell impedans er 4ohm ( fortsatt ganske lette å drive ) og de anbefales brukt sammen med forsterkere fra 50 til 300watt .
Plasseringen er ikke veldig kritisk
Det hjelper som alltid litt å få høyttalerne ut fra veggen , men Lumina V spiller overraskende balansert selv om de ikke står langt ut på gulvet . Det letter plasseringen enormt , og gjør sammen med det sobre utseendet at de kanskje også er mer akseptable enn gjennomsnittet for interiørarkitekten i oss alle . Tiden hvor hifi-utstyret kunne se ut som det ville bare lyden var bra , er definitivt forbi . Det har selvsagt de fleste produsentene fått med seg , men vi har fortsatt følelsen av at det er en av ingeniørene på utviklingsavdelingen som har fått design som tillegg på arbeidsinstruksen . Resultatet er med andre ikke alltid like godt som i dette tilfellet .
Det eneste jeg gjør annerledes enn konstruktørene fra Sonus faber har tenkt seg , er å bytte ut spikes med IsoAcoustics sine Gaia-føtter . På parkettet hjemme fungerer mykere avdemping veldig mye bedre enn spikes , og er blitt standard accessoirer når vi tester høyttalere .
Lyden er friskere enn du tror
Etter de innledende rundene med høyttaleren er det ingen overraskelse at lyden er friskere og mer energisk enn enkelte av Sonus faber sine tidligere modeller . Klangbalansen er ikke endret til det ugjenkjennelige , det er fortsatt en romantisk italiener vi har med å gjøre , men det er akkurat nok til at de oppleves som en mer lystig og underholdende høyttaler med skikkelig trykk i bassen , og evnen til å smelle vesentlig når noen tar 10 meter løpefart og klinker trommestikka mot skinnet på skarptromma . Dynamikken er med en god forsterker meget god , og helt på grensen til imponerende , men vi må også ta med at høyttaleren kan slukne fullstendig med en forsterker som ikke har nok dynamisk overskudd eller rett og slett bare er lat . Hold disse høyttalerne langt unna de mindre hjemmekinoreceiverne !
Jeg spiller Phoebe Bridgers og hennes versjon av Tom Waits sin Georgia Lee , og får umiddelbart
31 Stereo + 8 / 21