Stereo+ Stereopluss 8/2021 | Page 30

+ HIFI » Sonus faber Lumina V

30

LEKKER TOPPMODELL

Selv om dette for tiden er Sonus fabers rimeligste høyttalerserie , er det kanskje litt drøyt å snakke om noen budsjettklasse . Kanskje heller et startnivå for musikk-entusiaster med allsidig musikksmak og sans for italiensk design .
Tekst : Håvard Holmedal

Lumina V er et par gulvstående høyttalere med tydelige likheter med resten av høyttalerne Sonus faber-familien . Med fronter i lekkert treverk og paneler kledd i skinn er det tydelig at Sonus faber ønsker at også de som ikke har highend-budsjetter skal få kjøpe noe som ser flott ut i stua , og som de kan skryte av er « made in Italy », og faktisk ikke bare laget av industriroboter , men i stor grad håndlaget slik man gjør med ekte musikkinstrumenter .

De mindre høyttalerne i Lumina-serien har vi allerede testet , men Lumina V er langt større og tøffere , og har mye mer allsidig musikksmak .
Sonetto leveres med ganske staslige føtter , men her har de nøyd seg med en forholdsvis enkel sokkel med spikes skrudd fast i hvert hjørne . De er sikkert penere uten soklene , men så var de dette med veltesikkerhet , da .
Diskanten er en 27mm softdiskant de har utviklet selv , og som er utstyrt med noe Sonus faber kaller DAD som sørger for bedre fase og spredning , og reduserte membranresonanser . På baksiden sitter det en kraftig neodymmagnet som gir elementet skikkelig motor og høy mekanisk presisjon .
Teknikk fra dyrere høyttalere Selv om det må gå litt mer forsiktig til verks når det gjelder utviklingsbudsjettet , er det høyt nivå på elementer og komponenter . Bassene og mellomtone-elementet er laget spesielt for Lumina V , mens diskantelementet har tatt veien fra Sonetto-serien . Det betyr ikke nødvendigvis nøyaktig samme lydkvalitet som Sonetto-serien , men det er lov å forvente seg noe av den samme presisjonen og den behagelige avstemte klangbalansen , men også allsidigheten til de litt dyrere Sonus-modellene .
Lumina-seriens kabinetter er enkelt skåret ut , men det forteller ikke hele sannheten . På innsiden befinner det seg et innvendig kabinett i den særpregede luttformen fra Sonetto-serien og som huser både mellomtone og diskanten . Det er selvsagt enklere å lage på innsiden av et firkantet kabinett , og er helt uten krav til finish og ytre kvaliteter . Det innvendige kammeret sørger selvsagt også for økt stivhet og bedre demping av kabinettet .
Du kan få denne serien i sort , valnøtt og wenge . Vårt testeksemplar var i wenge , og er meget flotte og gjør seg absolutt i stua , men det er sikkert mange som mener at en Sonus faber-høyttaler bør være i valnøtt .
Stereo + 8 / 21