Stereo+ Stereopluss 7/2020 | Page 65

+ HJEMMEKINO » Arendal 1723 Subwoofer 1S

Det går kjellerdypt
Noen vil sikkert stusse over betegnelsen « kompakt », men til tross for et meget voksent basselement er de ytre målene forholdsvis beskjedne . Det gir ikke konstruktørene særlig mange valg hvis de skal bevege seg skikkelig ned i basskjelleren . Da er elektronisk tukling med frekvenskurven det eneste som gjelder .
Med nøye beregnede EQ-kurver er det mulig å få Subwoofer 1S til å bevege seg ned til 18Hz (!). Den innstillingen gjør seg særdeles godt i hjemmekinoen , hvor dybde og fundament er prioritert . De andre EQ-kurvene , EQ2 og EQ3 gir ikke like dyp bass , men desto bedre kontroll over hendelsene . Ved omtrent 20Hz er det 12-13dB forskjell på volumet fra EQ1 og EQ3 .
Nå er Arendal Sounds subwoofere såpass godt skrudd sammen at det ikke er noe problem å spille både høyt og dypt . Der altfor mange rimelige subwoofere gir fra seg hørbare nivåer av mekanisk støy fra kabinettet , og gjerne også ganske kraftige blåselyder fra bassportene , er Subwoofer 1S imponerende stille . Men det er fortsatt en grunn til at Arendal Sound lager enda større og dyrere subwoofere . De leverer enda mer trykk i den helt nederste enden av bassen , og de gjør det på en enda mer kontrollert og stram måte .
Med fullt trykk i kinoen eller stereoanlegget , kan man kanskje si at denne støyen ikke er spesielt hørbar , men husk at støy ikke begrenses av delefilteret og er med å avsløre hvor subwooferen er plassert . Mekanisk støy og plystrelyden i bassporter , kan lett komme opp i frekvenser på noen hundre Hz . Da klikker hjernens evne til å retningsbestemme lydkilden inn , og avslører øyeblikket hvorfor det er et særdeles viktig poeng for totalopplevelsen at du ikke hører opprinnelsen til bassen .
Spiller du kun på nabovennlige nivåer er vanligvis dette ikke noe tenke på , men det er vel ikke derfor du har kjøpt deg en stor og kraftig subwoofer ?
R5 , og dyttet rundt på subwooferen for å finne en brukbar plassering . I stua hos meg , er det litt for ofte på siden av systemet mitt , og inntil sideveggen på venstre side . Hos meg er det en fullstendig upraktisk plassering , men låter det bra , så låter det bra .
Opplevelsen av å koble til en subwoofer er slik den alltid er . Selv om den kun blir stilt inn til å spille « under » KEF-ene , altså fra omtrent 40Hz og nedover , og med omtrent null volum , vokser lydbildet til nye høyder . Det blir større , får mer vekt , og i dette tilfellet også følelse av bedre dynamikk og mer snert i frasparket .
Med litt mer volum blir det umiddelbart klart at det KEF R5 gjør i den dypeste enden er bassen skaper en følelse av dybde og tyngde , men denne kombinasjon løfter det hele til en mye høyere nivå . Nydelig definert bass kombinert med det ekstremt flotte 3-dimensjonale lydbildet til KEF R5 er faktisk sterkt vanedannende .
Veien dit er ikke like enkel som å koble til et par større gulvstående høyttalere , for overgangen mellom subwooferen og gulvhøyttalerne er mer enn kilen . For å få det til må jeg hente frem en mikrofon og et måleprogram .
Lyden I starten av testen koblet jeg Subwoofer 1S til linjeutgangen på Hegel H590 . Med sin glimrende forforsterker burde forholdene være gode for å hente ut potensialet . Jeg hentet igjen frem KEF
65 Stereo + 7 / 20