Stereo+ Stereopluss 7/2020 | Page 52

+ HIFI » Sonus faber Lumina 3

52

SONUS FABER PÅ BUDSJETT

Den nye Lumina-serien er laget i Italia , og det kan du både se og kjenne med en gang du får høyttalerne ut av esken . Det er noen med finishen og møbelkvaliteten til italienerne som oser av håndverkstradisjoner og temperament .
Tekst : Håvard Holmedal

Principia og Venere er høyttalere hvor store

deler av det ferdige produktet ble laget i
Kina . Det har fungert bra , og det har absolutt ikke skortet på lydkvalitet for pengene . Både Principia og Venere har spilt veldig solid og bra hjemme i stua hos meg . Likevel virker det som om Sonus faber ikke helt har hatt hjertet sitt i disse produktene . Nå er det endelig klart for Lumina som altså både ser og kjennes ut som om de kommer fra vakre Vicenza litt vest for Venezia i Italia .
Lumina 3
Lumina 3 ( LU for luksus , MI for minimal , NA for naturlig ) er en litt mer firkantet og stram versjon av den utmerkede høyttaleren Sonetto III . De har omtrent samme høyde , og ved første øyekast også de samme elementene , mens det er store forskjeller i utførelsen av kabinettene . Lumina ser avgjort mer standard ut .
Likevel er det litt luksusfølelse med fronter i ekte trefinish i enten valnøtt , wenge eller sort lakk , og med kabinetter kledd i skinn . De ser faktisk ganske flotte ut til prisen . Vårt eksemplar var i Wenge , og det kler høyttaleren veldig godt .
Som Sonetto III er disse modellene laget som en ren treveis-høyttalere . Det vi si at de har et eget mellomtone-element . Det er faktisk hentet direkte fra Sonetto , Mellomtone-elementet stod for mye den høyttalerens karakter , og når vi også vet at konstruktøren også har benyttet den samme diskanten , kjenner jeg det skaper litt forventninger . Bassene har en diameter på 15cm . De er som mellomtone-elementet utstyrt med membraner av papp / papir-fibre , og bygget spesielt for Lumina-serien .
I og med at bassene er laget spesielt for Lumina , behøver man ikke være rakettforsker for å forstå at bassene i Sonetto hadde blitt litt for dyre å montere inn i Lumina . Et litt annet oppsett av elementer gjør også at delefilteret er nytt , og at det også er både litt enklere og med noe rimeligere komponenter enn Sonetto III . Selv om det er dyrt å lage kabinetter er det utenkelig at det kun er her besparelsen ligger gjemt . De to bassene gir brukbar respons ned til rundt 40Hz , og skal du dypere med mer volum i bassen , er den eneste foreløpige veien i denne serien en subwoofer eller to . Mer bass får du med Sonus faber Gravis I og mye mer bass med Gravis II , og de kan skaffes i samme finish som Lumina III .
Grei å drive , enkel å plassere
Når høyttalerne beveger seg ned i denne prisklassen bør de være forholdsvis enkle å drive for forsterkeren . Det er jo temmelig sannsynlig at de ikke kommer til å bli koblet til høyttalere i
Stereo + 7 / 20