Stereo+ Stereopluss 7/2020 | Page 53

+ HIFI

» Sonus faber Lumina 3 de ha litt avstand til underlaget . Jeg fjerner spikesene og får på et par Iso Acoustics dempeføtter . Det fungerer som vanlig best på mitt parkettgulv .
highend-klassen . Lumina er oppgitt til 4ohm , men er likevel en forholdsvis snill last . Likevel kan det kanskje være smart å holde høyttalerne unna de aller rimeligste forsterkerne . Kanskje er det smart å se etter forsterkere i området fra 10-12 tusen og oppover . Jeg har en Hegel H95 hjemme , og den får høyttalerne til å spille både stort og kraftfull , og jeg fortsetter testen med denne , men det finnes jo en del respektable alternativer fra både Rotel , Marantz , Denon , NAD og Electrocompaniet som vil spille flott med Hegel i den spreke enden og Marantz i den mykeste og varmeste . Det ryktes også at den lille forsterkeren Rega Brio spiller som ei kule på disse høyttalerne , men det gjenstår å høre med egne ører .
Bassporten i Lumina 3 munner ut i bunnen av høyttaleren . Det gjør ikke den store forskjellen , men gjør likevel at høyttaleren kan plasseres forholdsvis nær veggen uten at det blir boomy eller for tregt og tungt . I stua hos meg havner de likevel på den vante plassen for størrelsen . Med bakplaten på høyttaleren omtrent 70cm fra veggen . Omtrent der hvor den nesten like store , men langt rimeligere høyttaleren Monitor Audio Bronze 200 fant plassen sin . Enkelt og greit , og uten å måtte bruke masse tid på å lirke høyttalerne på plass i riktig posisjon . Nær veggen får du mer bass , og litt mer ull i mellombassen , men balansen var fortsatt ikke så aller verst .
Høyttaleren står på en sokkel med spikes på undersiden , og med bassport på undersiden må
Deilig musikalsk
Lumina III viser seg med en gang å være et par musikalske og flott balanserte høyttalere som passer til alle mulige musikksjangre . De er litt sprekere balansert enn det man kanskje forventer , men det kler høyttaleren veldig godt .
Forholdsvis små basser skaper alltid en viss skepsis , men ser man på både størrelse og pris , er bassen overraskende villig , og den er også ganske stram og veloppdragen . Nå er det en god stund siden jeg hadde Sonetto i stua , men har Sonus faber fikset enda litt mer trykk og moro i også bassen ? Det skorter i hvert fall ikke på informasjon og pondus ned til rundt 50Hz . Under det er det fortsatt brukbar respons , men bassen blir litt latere når den får mye å jobbe med ned mot 40Hz . Kanskje er et akkurat her den skiller seg fra Sonetto III som hadde en særdeles stram og velopplagt bass , og som tålte å spille både høyere og dypere enn størrelsen skulle tilsi .
Mellomtone og diskant er nydelig balansert slik den er på Sonetto III , men kanskje er ikke instrumenter og stemmer like rike på informasjon og detaljer , og totalen oppleves som litt mindre avslappende og rolig . Sonetto er ekstremt bra på akkurat det området , og vanskelig å utfordre selv
53 Stereo + 7 / 20