Stereo+ Stereopluss 6/2018 | Page 58

Intervju » Stig Inge Bjørge fra Lyra
hadde vært der . Jeg fikk også gaver og postkort derfra , så Japan var nummer én for meg , forklarer han .
Studiene ble tatt på Handelshøyskolen i Bergen , men sommeren 1975 fikk han sommerjobb på universitetet i Oslo i forbindelse med universitetet sin sommerskole .
- På et hageselskap for sommerskolen der Kong Olav deltok , møtte jeg en japansk dame som var på sommerskolen . Hun snakket godt norsk og ble med meg tilbake til Bergen og bodde hos meg på studenthybelen en periode , minnes han .
Hun måtte imidlertid tilbake til Japan , men da det åpnet seg mulighet for studentopphold i utlandet , fulgte ikke Bjørge strømmen til flesteparten av de andre studentene til England , Tyskland og Sveits . Han valgte selvsagt Japan , og sommeren 1979 var han på IBM i Japan som en del av utvekslingsprogrammet til det japanske universitetet han ble tilknyttet .
- Den sommeren møtte jeg også hun som senere skulle bli min kone , så igjen var det en dame med i bildet . Jeg legger ikke skjul på det , sier han med et stort smil .
Oversetter og High Fidelity-journalist
I midten av august 1979 var han igjen tilbake i Norge . Det siste året på Handelshøyskolen ble gjort ferdig og etter at siste eksamen var unnagjort våren 1980 dro han i østerled igjen .
- Jeg kjøpte enveis-billett til Japan og hadde ikke en gang visum , men de slapp meg inn , sier han .
Han måtte imidlertid ut av landet for å søke studentvisum , så Bjørge tok en kjapp tur til Korea for å ordne det .
- Jeg studerte japansk og også noe keramikk for å ha noe kulturelt , men jeg hadde ingen talenter i den retningen . Alle lo når de så hva jeg hadde laget , gliser han .
Tanken om å starte hifi-business i Japan , var langt unna på dette tidspunktet , men noe måtte han finne på for å tjene penger . I begynnelsen underviste han litt i engelsk , og litt senere begynte han å oversette bruksanvisninger og andre ting fra engelsk til japansk for japanske produsenter . Det inkluderte blant annet Pioneer , Sony og TEAC .
Sammen med en japaner som snakket flytende norsk starter Bjørge et oversettelsesbyrå i Tokyo , og det var i denne perioden interessen for audio og pickuper blir vekket på ny .
- Jeg skrev også noen artikler for High Fidelity i Danmark , og den største artikkelen jeg skrev var om Yoshiaki Sugano fra Koetsu . Det skjedde etter at jeg traff Yasuo Nakanishi som var Japans svar på Leif Häggmark i Norden . Altså en slags « godfather » innen hifidistribusjon . Nakanishi var med i en internasjonal klubb som drev med highend hifi . Han definerte på mange måter highend hifi i Japan , og importerte Electrocompaniet til Japan . Det var slik jeg kom i kontakt med ham , forteller Bjørge .
- Jeg kjøpte enveisbillett til Japan , men de slapp meg inn selv om jeg ikke hadde visum .
Stig Arne og Stig Inge med kjærester og andre familiemedlemmer fra Japan og Norge under et besøk på Voss ca . 1982 . ( Foto : Privat © Stig Arne Skilbrei )
58 Stereo + 6 / 18