Stereo+ Stereopluss 5/2023 | Page 31

+ HIFI

» KEF R3 Meta
den av diskant-elementet blir absorbert og på den måten hindrer at det bygger seg opp bølge-energi som presser på diskanten fra baksiden og skaper forvrengning . Det høres enkelt ut , men er et ikke . Andre produsenter gjør mye av de samme , men benytter seg heller av et godt dempet kammer eller annen teknologi . Forskjellen er i følge KEF at man ikke klarer å dempe alle frekvenser like godt . Noe de hevder å klare .
Finishen er god , og de tilgjengelige fargene omtrent de samme , men unntak av den blå / indigofinishen du kan få som spesialutgave . Det betyr også at du kan få den i skinnende sort og hvit , og i en ganske så flott valnøttfinish . Jeg tenker KEF tok seg temmelig lang betenkningstid før de bestemte fargen på elementene til sistnevnte , men det fungerer overraskende bra .
Krever litt tålmodighet
De nye KEF R3 Meta er ikke vanskelige å sette opp , men de er litt følsomme for vinklingen inn mot lytteposisjon og til tross for den ganske kompakte størrelsen , krever de en god del luft rundt seg . Avstanden bakover til veggen er ikke veldig kritisk , men du kommer til et punkt hvor perspektiv , holografi og fokus er på sitt maksimale og hver cm du flytter høyttaleren ut på gulvet bare reduserer volumet i bassen og gjør balansen litt tynnere . Mer enn en meter fra veggen i et vanlig rom virker ikke som særlig fornuftig . Derimot er det viktig at høyttaleren ikke blir klint inntil en sidevegg eller at de blir stående svært asymmetriske . Altså at det er kort vei til sideveggen på en side , og langt større avstand til sideveggen på den andre . Om mulig bør de plasseres med samme avstand til sideveggene , og kommer sideflatene for nær anbefaler jeg sterkt å bruke en akustisk matte for hindre refleksjoner . Det viser seg raskt at nærliggende flater og deres reflekser sterkt degraderer høyttalerens utrolig flott fokus og holografi . I tillegg blir lydbildet og senterfokuset lett litt « skjevt » hvis den ene av høyttalerne står nær sideveggen , mens den andre ikke gjør det . Er det ikke da bare å bruke balansekontrollen ? Dessverre ikke , fordi skjevheten er ulik avhengig av frekvens . I beste fall går det greit , men det kan også føre til et rotete lydbilde hvor det er veldig vanskelig å få instrumenter og stemmer i perfekt fokus .
Imponerende holografi
Det aller første du legger merke til , hvis du først og fremst lytter etter kvaliteter , er høyttalernes glimrende holografi og fokus . Stemmer og instrumenter er tegnet opp med ekstrem presisjon , noe
31 Stereo + 5 / 23