Stereo+ Stereopluss 5/2023 | Page 30

+ HIFI » KEF R3 Meta

30 EN GLIMRENDE STATIVHØYTTALER

KEF lanserer enda en generasjon av sitt coax-element , og parrer det med en Metaskive for enda bedre lyd . Funker det ?
Tekst : Håvard Holmedal

Jeg har spilt mye på KEF sin forrige R-serie , og må innrømme at jeg er litt spent på hva de har fått til med sin nye generasjon elementer og Meta-teknologien de har hentet fra den langt dyrere Reference-serien . Metamaterialet er ikke helt nytt , og finnes også i en variant brukt i KEF LS50 , i både trådløse og kablet versjon .

Da jeg skrev om de åpenbare forbedringene i lydkvalitet fra forrige versjon av de kompakte LS50-utgavene fikk jeg faktisk ganske rikelig med kjeft av noen som hadde tatt de tidligere modellene og sammenliknet med de nye . Konklusjonen var at de var sterkt uenige med meg . De nye var bedre , men ikke så mye som jeg påstod . Denne gangen bestemte jeg meg derfor for å være litt mer nøktern . Dessverre til liten nytte , må sies , for etter som testen rullet av gårde mot sin endelige konklusjon , ble notatene mer positive , og superlativene fler . Det fremstår som særdeles enkelt å høre at KEF R3 Meta er en klart bedre høyttaler enn forgjengeren , og det er ikke bare det mystiske Meta-materialet sin skyld .
Utenpå er vi like
Basert på det man ser er det veldig vanskelig å se noen klarer og avgjørende forskjeller . Høyttaleren er fortsatt en treveis stativhøyttaler med KEF sitt kjente , og nær legendariske coax-element og en bassenhet . Elementene er en 16,5cm bass montert nederst i kabinettet og et coax-element på 13cm med en 2,5cm diskant montert i midten , og som på den måten skaper en perfekt punktkilde som gir hørbart bedre perspektiv og fokus sammenliknet med de mer tradisjonelle konstruksjonene med diskanten på oversiden av mellomtone-elementet . Dette er en klassiker fra KEF og den har nå kommet i sin 14 . generasjon , eller noe . Da vi hadde en produktpresentasjon med KEF tidligere i vår , virket det som om de selv også hadde mistet oversikten . Det er likevel gjort forbedringer fra forrige modell , og det gjelder først og fremst luftgapet i overgangen mellom diskanten og mellomtonen , i magnetmotoren og i avkoblingen av chassiset til elementet . I tillegg er det alltid slik at forandringer i elementets egenskaper skaper behov for nye delefiltre .
På baksiden av diskanten sitter en av KEF sine innovasjoner fra de siste årene . MAT ( Metamaterial Absorption Technology ) er en skive som er formet spesielt for hver enkelt diskant i KEF sitt høyttalerutvalg , og som best kan beskrives som en skive med et labyrintliknende mønster som har som oppgave å absorbere energi på baksiden av diskanten . Det er en blindvei labyrinten for hver frekvens som skal absorberes . Den gjør at nær 100prosent av all energi på baksi-
Stereo + 5 / 23