Stereo+ Stereopluss 5/2022 | Page 61

+ HIFI

» Kerr Acoustic K320
og kontrollert bassgjengivelse ned til imponerende 24Hz i modellen K320 .
En av fordelen med transmisjonslinjen er altså at bassen strekker seg lengre nedover i frekvens , men også at den har langt bedre definisjon og presisjon – hvis konstruksjonen er gjort riktig . Det å slippe forvrengningen av interne refleksjoner fra baksiden av elementet og tilhørende resonanser som du enten hører gjennom elementet eller bassporten , gir klarere og mer detaljert lyd i bassområdet .
Kompromissene er flere , og vi kan begynne med at kabinettene er komplekse å sette sammen og konstruere , og kan også bli langt større enn bassrefleks og lukkede kabinetter . I tillegg er de tradisjonelt ansett som lite effektive og at de derfor krever mer effekt fra forsterkeren for å spille høyt , men moderne konstruksjoner både fra blant annet Kerr Acoustics og PMC ser ut til å ha kommet rundt denne utfordringen . Høyttaleren krever likevel en forsterker av en viss kvalitet for ikke å bli helt revet i fillebiter av K320 . Jeg ville nok sett etter forsterkere fra 45-50k og oppover .
Utover at K320 er en større høyttaler med en lengre transmisjonslinje , er elementene de samme som sitter i den imponerende stativhøyttaleren K300 . Det betyr en 16,5cm bassenhet fra ScanSpeak med membran av papir / trefiber og en superlett 60mm bånddiskant med en bevegelig masse på kun 0,027gram som er fra produsenten Fountek , men her i en litt modifisert versjon . Delefrekvensen er så lav som rett under 2000Hz , og effektiviteten er oppgitt til hyggelige 90dB – noe som sammen med en nominell impedans på 6ohm gir en høyttaler som er forholdsvis enkel å drive .
Kabinettet er laget av 18mm kryssfiner av bjørk , men bruker hele veien den interne tunellen som avstivning . Fronten er i 24mm av det samme materialet . Knokeprøven avslører at kabinettet er temmelig dødt , og det er vakkert finert i valnøtt .
I stedet for den vanlige løsningen med gullbelagte terminaler av messing og gjerne med en bi-wiringsløsning , er det kun et sett terminaler i massivt kobber .
Oppstilling
I esken følger det med spikes , men det vet jeg av erfaring at ikke er perfekt for underlaget mitt som er flytende parkett med spon på undersiden . Derfor skrudde jeg inn et sett med IsoAcoustics Gaia dempeføtter før jeg i det hele tatt begynte å finsikte plasseringen . I esken til Gaia-ene er det skruer til det meste , og også noen som passer til K320 . Høyttalerne blir ikke superstødige sideveis , og jeg lurer litt på om jeg kanskje hadde foretrukket noe som kunne bredde ut ankerpunktet helt nederst slik at de er vanskeligere å velte . Kanskje bare et par aluminiums-skinner på tvers med skruingen til spikes-ene eller dempeføttene noen cm lengre ut på hver side .
Det som overrasket , var hvor enkle de er å plassere . Selv med 30 cm til veggen kom lydbildets balanse vakkert på plass , og de lot seg ikke påvirke i særlig grad , selv om de ble flyttet midt ut på gulvet . Med stativmodellene K300 har jeg etter hvert funnet det jeg mener er en perfekt vinkling mot lytteposisjonen , og kom etter hvert til at K320 ville ha nøyaktig samme « toe in » for å spille optimalt hjemme hos meg .
61 Stereo + 5 / 22