Stereo+ Stereopluss 5/2022 | Page 32

+ HIFI » Stortest 50K-anlegget del 3 - Roksan Attessa Streaming amplifier 32

KONGE .. EH , JEG MENER DRONNINGLYD

Liten , lekker og med evne til å levere det som trengs . Det er Roksan Attessa sin integrerte forsterker med innebygget streaming i et nøtteskall .
Tekst : Roy Ervin Solstad Foto : Roksan

Om Dronning Atessa ( med en t ) også var liten , lekker og med evne til å levere det som trengs , aner jeg ikke . Jeg er imidlertid helt sikker på at hun ikke kunne forestille seg at navnet hennes skulle pryde en hel serie med produkter fra engelske Roksan omtrent 2500 år etter at hun levde .

Det er kanskje ingen overraskelse at Roksan valgte nettopp det navnet på serien de lanserte i begynnelsen av 2021 . Roksan-navnet i seg selv , er nemlig hentet fra Roxana som var datteren til Dronning Atessa og Kong Darius . Roksan har for øvrig mange produktnavn som er hentet fra persisk historie , og selv ikke det er spesielt snodig . Grunnleggerne Tufan Hashemi og Touraj Moghaddam har nemlig persiske røtter selv .
Selskapet ble for øvrig startet i 1985 etter at Moghaddam hadde laget en prototype av en platespiller der blant annet en branndør var blitt brukt som materiale til plinten . Hashemi som var en kompis fra universitet de nettopp hadde tatt sin mastergrad på , ville også ha en slik platespiller . Dermed ble den legendariske Roksan Xerxes født og vist fram på en hifi-messe i England samme år . I persisk historie kan man lese at Xerxes var Roxana sin bror .
Snart kom både forsterkere og digitale signalkilder inn i sortimentet , og i 2016 ble Roksan kjøpt opp av Monitor Audio .
Attessa
I dag lager Roksan både platespillere , forsterkere , cd-spillere og cd-drivverk , streamere , tonearmer og pickuper .
I Attessa-serien er det foreløpig fire produkter . Det inkluderer en integrert forsterker med streaming og digitalkonverter , en integrert forsterker med digitalkonverter , men uten streaming , en platespiller og ett cd-drivverk . Prismessig varierer det fra 8000 kroner for cd-drivverket til 24.000 kroner for streamingforsterkeren . De to siste Attessa-produktene koster 16000 kroner hver .
Både forsterkerne og cd-drivverket har det samme nette kabinettet , mens platespilleren naturlig nok ser litt annerledes ut .
Den integrerte forsterkeren og strømmeforsterkeren er strengt tatt identiske – med ett unntak . Begge er vanlige analoge integrerte forsterkere
Stereo + 5 / 22