Stereo+ Stereopluss 10/2020 | Page 33

+ HIFI

» Sonus Faber Maxima Amator
Heldigvis blir både teknologi og kunnskap stadig bedre , og Sonus Faber hentet opp ideene de hadde fra skuffen .
Som de to andre er Maxima Amator en to-veiskonstruksjon . Det betyr at den har en diskant som tar seg av de lyseste tonene , og et kombinert bassog mellomtoneelement som tar seg av resten . På Maxima Amator er delefrekvensen mellom de to elementene satt ved 2100 hertz . Det betyr at mesteparten av musikken blir håndtert av et element , noe som ofte bidrar til å skape stor sammenheng i musikken .
Diskanten er den samme diskanten som sitter i de aller beste Sonus Faber-høyttalerne . Det er en 28 mm soft-dome med Neodym-magnet . Bak selve elementet har Sonus Faber konstruert en akustisk labyrint i gran .
Bass- og mellomtone-elementet er på 18 cm . Det har en lufttørket membran som består av en blanding av papirmasse og naturfiber . Dette sitter montert i en aluminiumsramme Sonus Faber har utviket selv .
Selve kabinettet var imidlertid en utfordring for italienerne . Kabinettet er i heltre , og tre endrer seg over tid . Sonus Faber måtte derfor finne en måte å redusere effekten av denne aldringsprosessen . Det gjelder både at treverket kan sprekke opp , og miste fasongen . Takket være moderne tørkemetoder for treverk , samt innvendig avstivning festet med fleksibelt lim og nye og bedre CNC-metoder , så fant Sonus Faber sine teknikere ut at det ville la seg gjøre å lage et såpass stort kabinett i heltre .
Selve høyttaleren er delt i tre innvendige rom . Det ene rommet er det akustiske , der det er brukt masse tid og ressurser på å finne den beste strukturen og dempingen . Det andre rommet inneholder fyllmasse for å skape vekt og stabilitet i høyttaleren , samt at det reduserer vibrasjoner . Det siste rommet inneholder delefilteret , og Sonus Faber har virkelig ikke tenkt å gjemme bort hvilke godbiter det sitter der heller . Delefilteret er nemlig synlig fra utsiden , siden det sitter montert bak en gjennomsiktig plate nederst på baksiden av høyttalerne . Hifi-porno ? You bet .
Det ekstremt lekre valnøttkabinettet gir en følelse av fantastisk byggekvalitet og skikkelig håndverk . Den svarte fronten i ekte lær bidrar også til det . Det er rett og slett utrolig vakkert .
Derfor føles det nesten som en majestetsfornærmelse , når jeg blir så av at Sonus Faber har plassert denne vidunderlige treskulpturen på en sokkel av marmor . Å klage på italiensk design , høres jo ut som et paradoks , men her mener jeg Sonus Faber har bommet grovt .
Ikke det at marmor i seg selv er stygt , men i mine øyne er det fullstendig design-krasj . Kanskje hadde det sett finere ut om sokkelen var helt sort , for eksempel trukket i det samme lekre læret som frontbaffelen , eller var finert med det samme lekre valnøtt-treet som selve høyttaleren . Nå ser det ut som Sonus Faber har funnet noe marmor de liker veldig godt og plassert for å skape et enda mer solid fundament for høyttaleren , uten tanke på om det passer visuelt . Det ser ut som sokkelen og høyttaleren for øvrig ikke er ment for hverandre .
Nå skal det sies at den ekstra vekten og stabiliteten høyttaleren får med den tunge sokkelen selvsagt ikke er negativt , men det hadde vært flott om kombinasjonen hadde sett bra ut også
Bortsett fra det , så er det fint lite å klage på . Selv frontgrillene har en form som bare bidrar til godfølelsen , og terminalene på baksiden ( som bare tar singel-wire kabler ) er skikkelige .
33 Stereo + 10 / 20