SNAIC 2017 SNAIC2017 | Page 97

SIMPOZIONUL NAȚIONAL ABORDAREA INTEGRATĂ A CONȚINUTURILOR- DE LA TEORIE LA PRACTICĂ
Există mai multe opțiuni în această categorie : jocuri educative specifice disciplinei de studiu , jocuri de simulare , jocuri din lumea virtuală , jocuri de construcții , jocuri de aventura si acțiune .
- jocuri noi care vor fi concepute de profesori cu ajutorul elevilor . În acest caz , regulile și obiectivele jocului trebui să fie menționate în mod clar și explicate într-un scenariu educațional . Pentru fiecare dintre jocurile propuse , trebuie scris un scenariu care sa contina obiectivele si modul în care se foloseaste jocul în clasă .
- Toate scenariile vor fi traduse în limba engleză şi vor fi stocate într-un depozit online pe platforma eTwinning . Ele vor putea fi accesate de către toți partenerii de proiect dar şi de alte cadre didactice membre ale comunității eTwinning . - Etapa II Echipa de proiect din fiecare şcoală va descărca toate jocurile din depozitul online , le va traduce şi le va prezenta colegilor din şcoală . În cazul în care vor fi profesori care doresc să aplice jocurile la clasă , echipa de proiect îi va sprijini . Profesorii care vor aplica jocurile la clasă în cea de-a doua etapă vor scrie scurte rapoarte cu comentarii pozitive sau negative , cu alternative pentru acel joc , sau sfaturi pentru o mai bună implementare . Rapoartele vor fi încărcate în spațiul eTwinning pentru a fi citite şi de parteneri . Etapa III În această etapă toate jocurile care au fost implementate în etapa II sunt adunate , sunt structurate pe clase şi pe discipline sau arii curriculare . Ele vor alcătui un manual de jocuri didactice care va fi folosit pe viitor în fiecare şcoală parteneră şi nu numai . Rezultate ale parteneriatului sunt : - Un manual cu jocuri didactice pentru diferite discipline şi categorii de vârstă . -platforma Etwinning - deschisă şi întreținută de echipa din Italia ; -web-site-ul proiectului - responsabil Turcia -blogul elevilor din echipele de proiect – responsabil Bulgaria -un biblioraft cu toate proiectele activităților – responsabil Cipru -un biblioraft cu evenimentele de diseminare - responsabil Spania -un biblioraft cu sondaje , chestionare , interviuri structurate , etc pentru participanții la proiect – responsabil Romania Concluzii : Proiectul constituie un bun prilej pentru cadrele didactice de a cultiva la elevi competențele cheie precum : inițiativa , cooperarea , rezolvarea problemelor , etc prin metoda jocului didactic .
Întâlnirile din cadrul proiectului pot facilita cunoașterea sistemului educațional din diferite țări ale UE în scopul aplicării la clasă a metodelor didactice utilizate de colegii noștri din alte țări .
Consider că prin implementarea acestui proiect în unitatea noastră , prin implicarea activă a elevilor în procesul educațional putem să construim o relaționare mai bună cu elevii noștri și putem să le dezvoltăm motivația pentru învățare și plăcerea de a studia disciplinele tehnice , biologia , informatica , etc .
8 DECEMBRIE 2017 97