Vi ved desværre ikke ret meget om problemerne med de 20 % af unge. Vi kan se, at problemerne i Sverige er langt, langt mindre – og med den viden, kan vi jo konstatere, at folkeskolen ikke er gode nok til at tage hånd om de svageste. Men, når det er sagt, så ligger problemerne altså også i ungdomsuddannelserne, fordi de unge starter og kort tid efter dropper ud.”
KAPITEL 2
De 6 formænd for organisationerne med tilknytning til grundskolerne i Danmark ser alle for sig, at de små skoler vil komme under pres i årene fremover og der vil dukke nye friskoler op, når en lille skole lukker. Samtlige formænd på folkeskoleområdet er positive for større skoler, og det samme synspunkt gælder mange små skoler – herunder små friskoler.
1) Ebbe Lilliendal Jørgensen, formand for Dansk Friskoleforening
Skolen i nærmiljøet” Jeg er sikker på, at nogle forældre og borgere i øvrigt, gerne vil have en skole i nærmiljøet, fordi skolen betyder en forskel, men tror jeg ikke, der vil komme ganske mange nye friskoler – fordi jeg tror meget mere på, at de små skoler fremover vil få en funktion ift en eksisterende skole, som satellitskole med nogle særlige funktioner. Undervisningsministeriet, mener, at der er cirka 500 folkeskoler som kan betegnes som” små”. Min egen vurdering er, at der måske reelt er et par hundrede, der reelt vil blive set på som” for små” i forbindelse med strukturreformen og dermed er lukningstruede i et eller andet omfang, hvis altså, den politiske agenda fortsætter.”
Afkræftede folkeskoler kan godt blive gode friskoler” Vi kender godt situationen, at en folkeskole er skåret ned, ned og ned og at det er en sådan skole, der nu skal fungere som friskole. Erfaringen viser imidlertid, at det går ganske godt for den nye friskole- og det hænger sammen med, at den nye skole sammensætter et lærerkorps, der har kvalifikationer til at undervise bredt. Det er ikke ualmindeligt, at cirka halvdelen af lærerne fra den oprindelige skole fortsætter og der ansættes en ny halvdel, som netop matcher den lille skoles behov.”
2) Erik Lorenzen, formand for Danmarks Skolelederforening
” Der er en udvikling i gang med faseopdelte skoler med tilhørende lærerteams, der betyder en enorm faglig udvikling, og i forhold til denne udvikling kommer de små skoler til kort – men når man taler om, at 200 skoler bliver nedlagt, tror jeg ikke det kommer til at passe. Der vil være skoler, der fortsat er bæredygtige, og der vil være skoler, der, sammen med det lokale samfund, har en berettigelse.
At sige, at en skole under 80 elever ikke er bæredygtig, kan man ikke, for det vil afhænge af en konkret vurdering. Der kan sagtens være skoler, der