På Visborg Friskole møder vi skoleleder Keld Pagel , der fortæller , at friskolen blev etableret i den nedlagte folkeskole , som det alle kalder en ” protestskole ”. Fem forældrepar købte skolen for 1,5 millioner kroner og udlejede den til den nye friskole , der åbnede de 1 . august 2004 .
Skolen har i dag 47 elever ( 0 . til 7 . klasse ), omkring 1 / 3 af børnene er fra den oprindelige skole , men skoleleder Keld Pagel , der har sine erfaringer fra Tårnhøj Skole med 1100 elever i Ålborg og fra Friskolen ” Solhverv ” i Arden Kommune ( 240 elever ), er fortrøstningsfuld :
En friskole skal tilbyde mere
” Skolen har en fornuftig økonomi og der kommer til stadighed nye elever til . Vi er i dag en kopi af folkeskolens tilbud , hvor den personlige kontakt mellem lærer og elev er meget afgørende , engagementet – men vi skal mere end det . En friskole skal tilbyde noget mere end folkeskolen , og det er det lille plus , vi nu skal til at finde frem til ,” siger Keld Pagel .
De to skoleledere , Allan Krone Kristensen og Jens Laurids Pedersen , er fuldstændig tråd med Keld Pagel .
” Lærerens engagement er alfa og omega , og det har som udgangspunkt intet med en stor eller lille skole at gøre ,” siger Allan Krone Kristensen og Jens Laurids Pedersen sekunderer :
” Friskoletilbuddet her er godt – både for forældre , der her har en mulighed for et alternativ i kommunen og for lærere , der ønsker at udvikle deres faglighed på en anden måde .”
Havbakkeskolen : Ved ankomst til Øster Hurup understeger Jens Laurids Pedersen , at skolen har fået nyt navn . ” Det er nemlig vigtigt , at vi nu er én enhed , overfor alle ,” understreger han – og Jens Laurids Pedersen fortæller herefter om at skolebestyrelsen ” heldigvis ” er ligeligt fordelt mellem forældre fra Als og Øster Hurup , og ” at de særlige interesser hver by har haft , er blevet godt forenet ”. Også at afdelingerne er opbygget så de ligner hinanden , hvorved børnene fra Øster Hurup ( 0-4 klasse ) genkender indretningen , når de fortsætter i 5-7 klasse i Als .
” Ud fra et lærersynspunkt , er det klart , at vi helst ville være fortsat med en eller to selvstændige skoler , fordi det kræver en betydelig opmærksomhed at fastholde den indre sammenhængskraft med to afdelinger . Men som debatten i 2002 udviklede sig , var skolen i Øster Hurup lukningstruet , og derfor er vi alle glade for , hvad det er blevet til ,” siger Laurids Pedersen og fortsætter :
” Jeg er ligeledes meget glad for at integrationen er gået så godt . Man kunne frygte en ’ vi-de ’ kultur blandt lærerne , men ret hurtigt fik vi en opfattelse af at være én skole . Og vi oplever nu også , at foreningerne i de to byer , arbejder langt mere sammen end tidligere ,” siger Jens Laurids Pedersen .
Men der er også minusser med to geografisk opdelte enheder .
” En af vore ældste elever sagde til mig i Als , at han savnede de mindre årgange med ordene : ” Hvad er en skole uden de små – det er så dejligt at sige hej og hjælpe på samme måde , som vi engang blev hjulpet ,” – og det kan der jo godt være noget om ,” siger Jens Laurids Pedersen .