Borgmesteren: kun positive oplevelser
” De tre små skoler i Bred, Gadsbølle og Skalbjerg Skole lukkede, stille og roligt- efter et langt forløb, hvor vi har talt sammen med forældre og borgere om den nye skolestruktur. En meget positiv oplevelse for os som politikere, fordi forældre og borgere, i det store hele, har bakket helt fantastisk op vore planer,” fortæller Lene Due.
Forklaringen, som Lene Due oplever det, er, at skolerne havde en stærkt faldende kvalitet – der langt hen ad vejen var begrundet i faldende børnetal. Den økonomiske elevafhængige tildelingsmodel, gjorde det ganske vanskeligt at opretholde en kvalitet på skoler.
” De havde ganske enkelt svært ved at opretholde kvaliteten, fordi de økonomisk blev mere og mere trængt,” siger Lene Due, hvilket også er det helt klare indtryk Per Helding Madsen havde af situationen. Han havde selv været skoleleder på Skallebølle skole, og” jeg ved derfor godt, hvad kvalitet handler om, når man mangler midler,” som han udtrykker det.
Problemer og muligheder anerkendt
” Sagen i en nøddeskal er, at vi ikke er en rig kommune – ja, man kan sagtens kalde os en fattig kommune- og derfor var der ikke mulighed for, at ændre tildelingsmodellen, der ville kunne sikre kvaliteten på de små skoler. Borgerne var meget bevidste om dette faktum, og det var grunden til, at de støttede så massivt op,” mener Lene Due.
En anden grund, ifølge Lene Due, var, at der ikke er langt mellem byerne, så de fleste børn kun har 4-6 km til skole.” Så den massive modstand vi oplevede i 1980-erne så vi overhovedet ikke i 2002, da processen startede, hvortil det også skal siges, at en skolenedlæggelse i 80-erne var sværere at gennemføre, fordi kravet var, at beslutningen skulle gå hen over to valgperioder. I årene, der er gået er det jo også gået sådan, at folk er blevet mere mobile- og jeg oplever desuden, at de nye generationer har et andet syn på hvad et godt skoletilbud handler om. Forældres bevidsthed om kvalitet i folkeskolen er mere tydelig i dag,” mener Lene Due.
Men også en bro over den stærkt befærdede landevej, der skiller Vissenbjerg skole og Gadsbølle, der ligger 4 km fra Vissenbjerg, har efter Lene Dues opfattelse betydet en del for, at forældrene i Gadsbølle har indstillet sig på en ny tid, der er mere knyttet til Vissenbjerg.
Skolerne med fra start
Efter Per Helding Madsens opfattelse skal svaret på den meget uproblematiske proces også findes ved skolernes forberedelse.
” Vi har alle været bekendt med de trange faglige kvaliteter på de små skoler, og vi vidste jo også, hvad politikerne ønskede. Derfor arrangerede vi- sideløbende med den politiske proces og den folkelige dialog- kollegiale weekender og arrangementer, hvor alle ansatte fra kommunens skoler deltog; lærere, pædagoger og teknisk personale. Emnet var’ værdier’ og hvorledes vi hver især forholdt os til dem for at nå hen til et’ fælles grundlag’ – og det lidt overraskende for os alle betød det, forventningerne og lysten til at komme i gang var helt overvældende. Vi havde jo nærmere