Robin Olsson
År 2010 genomförde Lunds kommun en stor datorsatsning som innebar att alla gymnasieskolor skulle erbjuda en dator per elev. Friskolorna har hakat på efter förmåga och 2013 genomförde Jensen gymnasium sin nationella satsning. Enligt skolans hemsida är ett aktivt datoranvändande en förutsättning för att eleverna ska vara förberedda för universitet och arbetsliv.
I alla satsningar har man lagt väldigt stor vikt vid att datorn ska bli ett pedagogiskt verktyg och inte bara en avancerad skrivmaskin. I och med de ökade tekniska resurserna är nu videokonferenser, delade arbetsdokument och flipped classrooms en del av vardagen i skolan och det är uppenbart att datorn medför oerhörda möjligheter.
Men det finns alltid en baksida. I och med smartphonens inträde går ungdo-marna idag runt med datorns alla möjligheter och frestelser i sina fickor, konstant tillgängliga. Dels ska man hålla sig uppdaterad på Facebook, Instagram och Snapchat men dessutom finns det alltid något spel som man kan roa sig med när man har tråkigt. Eleverna bär på en outtömlig källa till belöningar, alltid inom räckhåll.
Denna obegränsade tillgång på förströelser har skapat en generation av belöningsnarkomaner. Ungdomar klarar helt enkelt inte av att uthärda tristess och bibehålla koncentrationen längre än ett par minuter. Utan konstanta belöningar svävar de bort.
Det ska poängteras att detta absolut inte är något unikt för dagens ungdomar. Problemet är bara att uthålligheten och förmågan att koncentrera sig på något som inte är av högsta intresse blir allt sämre. Tidigare var det ett välkommet avbrott när läraren rullade in TV:n i klassrummet och även om det var en tio år gammal dokumentär som visades behöll den elevernas upmmärksamhet. Om inget annat så på grund av omväxlingens behag. Idag letar sig elevernas händer mot mobilerna även om det är en biosuccé från samma år som visas.
För att återgå till datorerna överskuggas deras uppenbara fördelar och möjligheter av det faktum att det är väldigt svårt för en belöningsnarkoman att motstå frestelsen att sätta igång en film eller kolla sin Facebook istället för att ta anteckningar till föreläsningen eller jobba i det gemensamma arbetsdokumentet.
Detta är något som både elever och lärare brottas med varje dag. Lärare för att de måste acceptera att det tar för mycket energi att tvinga eleverna att ha rätt flik uppe och att man helt enkelt får lära sig att se förbi de eleverna som helt uppenbart koncentrerar sig på något annat. Och elever för att de måste axla det oerhörda ansvar att motstå frestelserna och sköta sin skola som nu ställs på dem.
Antagligen befinner sig skolan nu i en inkörsperiod och håller fortfarande på att växa in i de nya datorsatsningarna. Både lärare och elever har en hel del kvar att arbeta med för att få ut så mycket som möjligt av den nya tekniken. Men trots de svårigheter som datorn har medfört får man inte glömma bort att fördelarna ändå väger tyngre.
Suárez riskerar lång avstängning
I matchen mellan Uruguay och Italien bet Luis Suárez försvararen Giorgio Chiellini i axeln. Chiellini signalerade tydligt att han blivit biten genom att dra ner tröjan och visa bettet på axeln. Nu har Fifas disciplinnämnd, där Svenska Fotbollsförbundets chefsjurist Krister Malmsten är en av 19 ledamöter, inlett en granskning i efterhand. Enligt Fifas regler kan en spelare stängas av högst 24 matcher, det vill säga två år. Den längsta utdömda avstängningen för en förseelse under ett VM är åtta matcher. TT
Bildkälla: http://www.express.co.uk/sport/football/394564/Luis-Suarez-could-quit-English-game-after-10-match-ban
Foto: Robin Olsson