Història Global
L’”Street art” és un art que es desenvolupa en espais públics, és a dir, com el seu nom ens indica, al carrer. El terme inclou obres d’arts tradicionals: “graffitis”, “stencils” (plantilles),enganxines, cartells… Molts cops l’”street art” és il·legal i s’intenta fer de nit o amb molt de compte perquè ningú et vegi. L’”stencil”, sobretot, s’utilitza per difondre consignes o símbols de tipus polític.
Al final dels setanta, els adolescents, a la ciutat de Nova York, van començar a escriure els seus noms en les parets dels barris, utilitzant pseudònims, creant així una identitat pròpia. L'exemple més significatiu és el de “Taki 183”, que amb 17 anys va començar a escriure el seu nom artístic, viatjant amb metro d'un lloc a l'altre, estampant
així la seva firma per tot arreu.
A finals dels setanta, es van incorporar les imatges populars, com personatges còmics o de dibuixos animats i caricatures.
Cada cop, estaven més carregats de creativitat, i això va portar a un estat de combativitat, les guerres d'estils. També van néixer grups de gent que volien fer-se més forts i aconseguir un respecte per part dels altres.
Als principis dels vuitanta, va començar una lluita contra el “graffiti”. Es comencen a emprar mesures tals com instal•lar tanques en els vagons de metro, i augmentar-ne la vigilància. Aleshores alguns van buscar estratègies per seguir endavant, i altres van optar per una altra alternativa, anar-se'n a Europa. En aquesta època també es van començar a promulgar lleis
Anònim, fet amb Stencil
restringint la venda de pintures als joves, i endurint les penes contra els “grafiters”. Tot això va fer que es tornessin més agressius i territorials
A Europa els “graffitis” es van iniciar a principis dels 80, a Europa el moviment va ser més respectat però mai va ser legal, però es van obrir altres alternatives, els murs lliures.
Tècniques:
Stencil: es fa una plantilla amb algun material dur, es posa a la paret i amb un “spray” es pinta a sobre i només queda el dibuix.
Graffiti: es fa directa en una paret amb un “spray” o un retolador.
Wheatpaste: Són cartells o pòsters enganxats a la paret amb cola.
Stickers: Són enganxines que s’enganxen a la paret, fanals, semàfors…
“Space invader”: Són rajoles que formen un mosaic i s’enganxen amb silicona a la paret.
“Street Art” Barcelona
En els últims anys, a Barcelona, s’ha notat l’augment del “Street Art” o més conegut com Art de carrer o “grafiti”. Barcelona té un important paper en el ”Street Art” global, però l’ajuntament no el respecte, i ha esborrat obres dels millors artistes en aquest camp.