Skapa't Novembre | Page 17

La consulta

Opinió

La consulta i tota la polèmica que l’envolta és un tema força complicat per explicar-ho amb un sol article, de manera que faré una mena de comentari que expliqui molt per sobre el tema, amb petites esquitxades de la meva opinió. Per tant, és possible que no sigui gaire imparcial.

A Catalunya, des de sempre, hi ha hagut un gran moviment catalanista per aconseguir que Catalunya sigui un país, una nació i un estat sobirà, sense mantenir cap dependència política amb Espanya.

Cada vegada, el moviment independentista es fa sentir més, i cada vegada és més gran, degut al rebuig constant del Govern Central. Des de la manifestació de l’11 de setembre del 2012, a Barcelona i a altres ciutats, l’existència del moviment independentista i catalanista va fer la volta al món a través dels diaris internacionals i d’internet, despertant l’interès de molts curiosos a nivell internacional.

Desprès de la multitudinària diada, Artur Mas va veure necessari avançar les eleccions autonòmiques, per poder portar endavant el projecte de fer un referèndum a Catalunya, per fer possible la independència. Aquí faig una pausa per explicar que a Catalunya s’han fet consultes no oficials a alguns pobles i algunes ciutats, on la majoria de resultats eren en un 80% favorables a la independència. A Artur Mas no li va sortir gaire bé perquè va perdre alguns escons, tot i que el bloc independentista va guanyar-ne uns quants i va entrar la CUP. El Govern Espanyol va veure que perillava la unitat Espanyola i va començar a engegar algunes campanyes en contra de la independència, que per a mi són ridícules, perquè no veig que tinguin argument ferms.

Artur Mas va començar a intentar negociar amb el Govern Central per arribar a un acord per poder realitzar la consulta sobiranista, però el Govern no ha volgut de cap manera realitzar cap negociació ni cap acord respecte la consulta al•legant que és inconstitucional i que la Constitució no es pot canviar. Ara bé, tot i que la Constitució no es pot ni canviar, ni tocar, ni reformar per poder fer una consulta, si que l’han pogut canviar tres vegades: al 1978, al 1992 i al 2011.

Després de tots el entrebancs que posa Espanya, hi ha un problema amb la democràcia: Per què no es pot consultar a la població catalana si volen o no volen independitzar-se d’Espanya? No seria un clar exemple de democràcia?

El que està clar és que als partits de filiació espanyola no els agrada veure que hi ha una gran majoria catalana que vol la independència i sempre intenten silenciar el moviment catalanista de cara a la opinió internacional.

És un camí difícil, però la unió fa la força.

The Left-hander