Sifahane İLK BAHAR 2017 | Page 7

07

Çocuğun bağışıklığı 1-1,5 yaşları arasında gelİşİr. Bu nedenle aşıların bİr yaşından İtİbaren yapılması en uygun zamandır.

Dünya sağlık örtünün yaptığı açıklamaya göre bebeklerin ideal olarak 6 ay ve üzerinde emzirilmesi, 6 aydan sonra ek gıda ile birlikte 2 yaşına kadar emzirmenin devamını önerir.

ÇOCUKLUKTA YAPILAN AŞILAR

Çocuklukta yapılan aşılar zamanında yapılmalıdır. Bu aşılar çocukluk dönemi enfeksiyon hastalıklarına karşı çocuğu, korumak için yapılmaktadır.Halbuki anne sütü bağışıklık(immünite) gelişene kadar çocuğu, enfeksiyonlardan korumaktadır. Bu yüzden aşılar, çocukta bağışıklık sistemi geliştikten sonra yapılmalıdır. Erken yapılan aşılar bebek bağışıklık sistemini zorlar ve onu bozar ve zayıflatır. İleriki yaşlarda hastalık için zemin hazırlar.

Ek gıdalar VE BESLENME NASIL OLMALI

Çocukta süt döneminden sonra ek gıdaya başlanır ve bu dönemde yavaş yavaş çocuk anne sütü ile birlikte ek gıdalarla beslenmeye başlar. Ek gıda çok önemlidir. Biraz burada duralım.

Beslenme her canlıda olduğu gibi, insanoğlunun da fıtratına(doğasına) uygun olmalıdır. Yani doğada canlılar (bir kısmı otla, bir kısmı etle, bir kısmı hem et hem otla beslenir)ne yiyeceğini bilir ona göre besinlerini arayıp bulur ve hayatını devam ettirir. Çünkü her canlı türünde sindirim organları (dudak, ağız, çene yapısı, yutak, mide, barsak, sindirim sistemleri) birbirinden farklı gelişmiştir, yediği besinleri sindirmeye uygun bir şekilde oluşmuştur. Bu nedenle yiyeceklerini seçerek, bilerek yerler. Fıtratına (doğasına) uygun olmayan besinler vücut için yabancı madde gibi görülür ve reaksiyon geliştirerek yok etmeye ve zararsız hale getirmeye çalışır. Bu maddeler vücuda uyumsuz (intolerans) ya da alerjik besin olarak algılanır, vücut bunlardan kendisini korumaya çalışır. Koruyamaz ise hastalanır.

s ağ l ı k