Nationalmuseum : Pilotprojekt med svensktillverkad tapet från 1500-talet
Nationalmuseum : Pilotprojekt med svensktillverkad tapet från 1500-talet
Bakgrund
Tapeten Venusbrunnen är en av de få svensktillverkade 1500-tals tapeter som finns kvar i Sverige och den enda i Nationalmuseums samling av tapeter . Sedan återöppningen av museet i 2018 , har tapeten visats i salen för 1500-tals konst i samlingspresentationen Tidslinjen i museibyggnaden .
Tapeten tillverkades på uppdrag av kung Gustav Vasa på 1550-talet i Stockholm , vars vapen också finns i textilen . Konstnären Paul de Bucher från Antwerpen översåg vävandet av tapeten inför hängning på Gripsholms slott . Den är vävd i en fin gobelängteknik med 7 varp och 28 – 36 inslag per kvadratcentimeter av ull , silke och metalltråd .
Tapeten i sitt ömtåliga skick är i stort behov av omfattande konservering , vilket kräver tid , resurser och ekonomiska medel . För att kunna bevara och visa tapeten , ansökte museet om medel från Nationalmuseums donatorgrupp för ett pilotprojekt inom museets samling av tapeter . Projektet , som påbörjades under våren i år är det största projektet som finansieras av donatorgruppen sedan den bildades
2019 . NM Donatorgrupp
Nationalmuseums donatorgrupp syftar till att stödja forskningsprojekt inom konservering som inte kan ryms inom den ordinarie linjeverksamhet . Förutom att bidra till att kunskapsuppbyggnad och metodutvecklingen inom konservering är målet också att bidra till att föremålen kan tillgängliggöras för museets publik . I dialog med samlingsansvariga intendenter väljer museets konservatorer föremål inom olika materialkategorier som sedan presenteras som projektförslag i donatorgruppen som i sin tur fattar beslut om vilka projekt de vill stödja .
Undersökning och åtgärder
Det här pilotprojekt innebär att en grundlig okulär undersökning och dokumentation av tapeten i text och bild kan göras . Undersökningen kommer att ligga till grund åtgärdsplanen vars syfte är att genom aktiva och förebyggande konserveringsmetoder stabilisera tapeten . Äldre lagningar och monteringen på
Samarbetspartners hjälper till .
11