SFT-nytt nr 2 2022 | Page 8

En textilkonservators yrkesliv
Smakprov ur ” Mitt museum 1971-2009 ”

En textilkonservators yrkesliv

Läs om vad som hänt i yrket de senaste 50 åren !
Läs om konserveringstekniker för några decennier sedan , hur de utvecklats , hur ett stort turkiskt tält konserverades under 10 år , hur uniformer och textilier dammsögs och rengjordes .
Läs om styrelsearbetet och mitt ordförandeskap i SFT på 70-talet och mitt bidrag till att skapa en textilutbildning på högskolenivå i Göteborg på 80-talet .
Och mera finns – anekdoter , händelser , personbeskrivningar av museimänniskor . Undersökningar av textilfibrer från 1600-talet , tidlöst broderi av regementsfanor , hur jag klarade av ett arbetsprov för att få anställning och lite udda uppgifter som att skapa ett regementsmuseum och ordna ett museirum i Klara kyrka . Och ett ständigt pågående arbete med att flytta och förvara föremål !
Och inte minst ett tvärmusealt arbete med skadedjursbekämpning och hur ett bekämpningsmedel drabbade mig med sjukdom !
Köp boken ” Mitt museum 1971 - 2009 ”. Boken beskriver mitt yrkesliv på Livrustkammaren och Armémuseum . Boken är på 181 sidor och innehåller mer än 100 bilder , de flesta i färg .
Du köper den direkt av mig . Skriv till irma @ wallenborg . net . Betalning via Swish . En bok kostar 175 kronor ( självkostnadspris ). Tyvärr kostar portot 80 kronor . Summa 255 för en bok och 430 för två böcker .
Irma Wallenborg

Smakprov ur ” Mitt museum 1971-2009 ”

Dammsugarlyckan den 27 juli 1977
Jag går på i strumplästen på tältväggen som ligger utlagd på golvet i tältrummet . Jag lyfter dammet ur tältväggens textiltryckta insida med dammsugarmunstyckets minsta sugkraft . Tyget blir klarare efter mitt arbete .
Helt plötsligt , längst upp på det textiltryckta tyget , där tyget är invikt och fäst i dukens grova linnebaksida , observerar jag en skugga eller en svart fläck .
Nej , det är ingen fläck . Eller ? Jag fortsätter mitt arbete med att lyfta bort dammet decimeter för decimeter . Det är mycket snart dags att avsluta arbetet för dagen och gå hem . Vakterna släcker snart .
Plötsligt står jag i mörker och dammsugaren slutar att fungera .
− Tänd , ropar jag till vakten Svante . Jag jobbar vidare en stund till . Jag måste kontrollera ” fläcken ” på det textiltryckta tyget .
− Är det en fläck ? − Vad är det annars ?
− Ett rakt svart streck ca 4 cm långt ? Jag måste öppna sömmen !
8