SEV ’ EREK YAZIYORUZ !
MUTLU OLMANIN ZORLUĞU
SEVGİLİ DÜNYA
FARKLI OLANA SAYGI
SEV ’ EREK YAZIYORUZ !
Türkçe dersinin temel becerilerinden olan yazma alanında öğrencilerimiz yetkinleştirmek için farklı tekniklerle , farklı ortamlarda , kendi seçtikleri türde ve içerikte yazılar yazmalarına olanak sağlanmaktadır .
Ferah Akbaş
Defne ÇANDIR
MUTLU OLMANIN ZORLUĞU
Mutluluk size ne ifade ediyor ? Mutluluk bence bir yaşam biçimi . Eğer bir insan içten bir şekilde gülebiliyorsa zaten hayat o kişi için güzeldir , ancak gün geçtikçe mutlu olabilen kişi sayısı azalıyor . Teknoloji hayatımıza girdi . İnsanlar bütün işlerini teknolojiye bıraktı . Bir insanın ekmek parası için çalıştığı , alnının terini döktüğü yerlerde , demirden makineler çalışıyor . İşsizlik arttıkça mutluluk azalıyor . Sonra insanların kaynaştığı mahalle ortamları , kahveler , parklar ve daha nice yerler artık ya yok ya da önemini kaybetti . Artık sadece çekirdek aile ortamları var ama neye yarar ! Anne ve babalar eve geç saatlerde yorgun argın geliyor ; çocuklar yığınla ödevle uğraşıyor , bitmeyen sınavlara çalışıyor . Peki bu kadar yalnızlığın , mutsuzluğun içinde hâlâ bir umut var mı ? Evet , var . Güneş bile tepeden bize gülümsüyorken , biz neden gülümsemeyelim ? Mutlu olmak varken , güzellikleri unutmak mıdır bize düşen ? İnsanların mutlu olmak için yaratıldığına inanıyorum . Ünlü düşünür Tolstoy ’ un dediği gibi : “ Mutlu olmak istiyorsak hayatın cisimde değil , ruhta olduğuna inanmalıyız .” Zaten zor olan , mutlu olmak değil mi ? Hadi biraz çaba , biraz gayret ...
Doğa KOROĞLU
SEVGİLİ DÜNYA
Sizinle mutluluğun önemi hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum . Her zaman mutlu olmalıyız gibi klişe laflar etmeyeceğim size . Size ancak şunu söyleyebilirim ki içinde olduğunuz şeyin güzel ve olumlu yönlerini düşünün ve hayattaki en büyük amacınız mutluluğa ulaşmak olsun . Zaten mutluluğun asıl tanımı da budur , içinde olduğun durumdan güzel şeyler bulmak ve olumlu düşünmeye çalışmak . Elbette kimi zaman üzülecek , kimi zaman sıkılacak , kimi zaman da ne hissettiğinizi bilemeyeceksiniz . Bu doğal bir durum , çünkü bunlar insana özgü duygular ; ama mutlu olduğumuz zamanlar , diğer duyguları yaşadığımız zamanlardan biraz daha fazla olmalı ki hayat yaşanır olsun . Elimizdekilerin değerini bilmediğimiz zamanlar olur . Bu zamanlar , sağlık gibidir ; kaybedince değeri anlaşılır . Küçükken çocuk olmaktan yakınan , büyüyünce de eski günlerini özleyen bir yetişkin bu duruma ne güzel bir örnektir ya da sağlığının değerini bilmeyip de ayağı alçıya alınınca koşmanın değerini anlayan bir çocuk … Peki başımıza olumsuz şeyler gelmeden sahip olduklarımızın değerini bilseydik o zaman değişen şeyler olur muydu ? Evet , daha mutlu olurduk . Bu yüzden sahip olduklarınızın değerini bilin ve bunlarla mümkün olduğunca mutlu olmaya çalışın . Güneş size gülümserken denizler size arkadaş olsun !
İrem KURTDEMİR
FARKLI OLANA SAYGI
Çoğumuz kendi doğrularımızla çelişen her türlü düşünceyi , görüşü yanlış olarak kabul ederiz . Biri bir şey söylerken genellikle ön yargı ile bakarız . Biz , dünyayı kendi süzgecimizden geçirerek algılarız . Bize farklı gelen herhangi bir durumda farklı olanı hor görür , saygı duymayız . Örneğin , farklı takımları destekleyen taraftarlar , birbirlerinin düşüncelerini çok fazla yargılarlar . Kişi karşısındakinin değerlerine hakaret ettiği zaman aynı davranışı diğer taraf da sürdürecektir . Bunun sonunda tartışma kaçınılmazdır . Ben bu tip durumları akıl almaz buluyorum . Farklılıklara tahammülü olmayanlar , karşısındakine saygı duymuyor demektir . Peki farklılıklara saygı olmak , tam olarak nedir ?
Farklılıklara saygılı olmak , insanları dış görünüşlerine , belli özelliklerine göre değerlendirmemek , onların da kendi doğruları çerçevesinde yaşadığının farkında olmaktır . Farklılıkları , birer zenginlik olarak görebilmektir . Başkalarının düşüncelerini anlayabilmek için kendi düşüncelerimizin hepsinden vazgeçmek zorunda olduğumuzu da düşünmüyorum , çünkü başkalarının düşüncelerini dinledikçe kendi düşüncelerimizi değerlendirme , geliştirme ve olgunlaştırma fırsatını buluruz . Farklılıklar , hayata renk katan değerlerdir . Bir toplumu geliştiren , güzelleştiren en önemli unsurlardır . Kim herkesin aynı olduğu , renksiz bir dünyada yaşamak ister ki ?
166