Petek AY
EN GÜZELİ BU
Bir deniz kenarındaydım. Koyu kahve tüyleri güneşte parlayan atımla beraberdim. Atladım atımın üstüne. Başladım dört nala. Bütün sinirimi, mutsuzluklarımı, kırgınlıklarımı atıyordum içimden. Denizden gelen dalga seslerini, güneşin tenime dokunuşunu hissediyordum.
Adeta rüzgâr ile yarışıyorduk atımla. Rüzgârın esintisi atımın yelelerini, benim ise saçlarımı ve ruhumu okşuyordu. Atımın dört nala attığı adımlar her yeri inletiyordu. Daha önce kendimi bu kadar rahatlamış, kendinden emin, mutlu ve güvenli hissetmemiştim.
İçimden her zaman çıkmak isteyen ama bir türlü çıkamayan küçük ruh özgürdü artık. Bu günden sonra kimse beni yenemez, üzemez gibi hissediyordum.
Kendimi bulmuştum. Daha önce hiç olmadığım kadar özgür ve kendimdim. Bu duyguları ne olursa olsun hiçbir şeye değişmem. Atımdan inip deniz kenarında yürümeye başladım. Denizin ıslattığı kumları ayaklarımın altında iyice hissettim ve düşündüm ki hayat ne olursa olsun, yaşamaya, mutlu olmaya değer.
Asil Poyraz YONGACI
HERKES AYNI MI?
“ Şimdi kar yağsa” diye düşünür İzmirli çocuk ama Doğu’ da asker“ Şimdi bu karanlık bulutlar aralansa da vatana hizmet kolaylaşsa.” der. Aralarında sadece birkaç yüz kilometre olsa da bu kilometreler insanın hayatını değiştirir. Bu nedendir ki“ Jeopolitik konumun çok önemli olduğu” düşüncesini kuşkusuz kabul ederim.
“ Dünyada herkes aynı” dense de buna itiraz etmeme neden olacak sayısız kanıtım var. Örneğin, Afrika’ daki çöl bedevileri çok kalın deriye ve az su tüketecek yapıya sahipler. Avrupalı ise daha ince ve narin derili olduğu için çölde yaşayamaz. Her insan aynı olsaydı her iklim de aynı olurdu ama böyle değildir. Bu da her ırkın birbirinden farklı olduğunu açıklar. Bu örnekle insanların aynı olduğu tezini çürütmüş oldum ve dolaylı olarak“ herkes eşittir” ifadesinin de yürürlükten kaldırılması gerektiğini bıyık altından fısıldadım.
Her insan aynı olsaydı şayet, bir satranç oyunu asla kaybedilmez yahut kazanılmazdı. Çocuk oyunlarında olur hani, oyunu kaybeden, oyunu kutusuna kaldırıp toplam onuru(!) elde eder. Eğer insanlar aynı haklara sahipse neden melekler kadar masum çocuklar böyle bir uygulama geliştirdi? Güçlü olanın daha çok övülmesini tuhaf bulmuyorsanız neden güçlünün daha çok hak almasına karşı çıkıyorsunuz?
Başta verdiğim örneğe geri dönersek farklı yerlerdeki insanlar farklı düşünüyorlarsa ve birinin düşüncesi daha doğruysa yahut mutlak bir gerçekse bu farklı düşünceleri taşıyan insanlar nasıl aynı olur? Dervişin fikri neyse zikri de odur. Şahsi görüşümdür ki doğru düşünen daha çok hak sahibidir. Örneğin, ortaya çıkan fikir, bozguncu ve toplumsal huzuru bozucuysa bu fikrin sahibi hiçbir hakka sahip olamaz; en doğal haklarına bile erişmemelidir.
Kısacası jeopolitik konum, fikir, fiziksel yapı insanların farklı olmasını belirlediğine göre farklı insanların farklı haklara sahip olması da doğaldır.
163
165