SAKU ry | Action! 2/2023 | Page 5

-Kouluissa tehdään valtavasti hyvää
selkeä toiminta ja ohjeistaminen . Myös
keluhuollon suunnitelmallisuudesta ja
työtä , mutta esimerkiksi kiire ja valtavat
työntekijät tarvitsevat arjen selkeyttä
vastuutahojen määrittämisestä , että tie-
luokat eivät tarjoa riittävästi aikaa opis-
ja arvostusta , jotta he voivat opettaa ja
detään , kuka mitäkin tekee .
kelijoiden kuulemiseen ja näkemiseen .
ohjata kaikenlaisia oppijoita oppimaan
Seminaarin päätteeksi käytiin pa-
Arjessa jokaisella meistä on kuitenkin
ja kiinnittymään yhteiskuntaan .
neelikeskustelu , jossa pohdittiin hyvin-
mahdollisuus toimia : nyökätä , katsoa silmiin ja vaihtaa sana ympärillä olevien ihmisten kanssa . Itselle pieni asia voi olla hyvinkin merkityksellinen asia toiselle , muistuttaa Junttila .
Vuorovaikutus kannattelee ja kiinnittää ryhmään Hyvän ja arvostavan työyhteisön rakentaminen nostettiin seminaarissa tärkeäksi keinoksi hyvinvoivan työyhteisön rakentamiseen . Kun henkilöstö voi työssään hyvin , niin se jaksaa huolehtia myös opiskelijoiden hyvinvoinnista .
-Sosiaalinen osallisuus on parasta , mitä voi olla . Se , että kuuluu ja kokee olevansa ryhmässä sekä voi vaikuttaa omaan olemiseensa ja tekemiseensä ryhmässä . Ammattiin opiskeleville sosiaalinen osallisuus on todella tärkeää . Sosiaalinen luottamus tai sen puute ruokkivat helposti joko positiivisia tai negatiivisia kierteitä , kuvaa yhteisöllisyyden kokemusta valtiotieteiden tohtori Antti Maunu .
-Keskiössä on vuorovaikutus opiskelijoiden ja työntekijöiden kesken sekä
Inhimillinen kohtaaminen on opetuksen ydintä Ensimmäisen SAKU ry : n ja AMKEn ajankohtaisseminaarin aiheet herättelivät osallistujia sekä kommentoimaan että pienryhmäkeskusteluihin hyvinvoinnista ja sen tukemisesta . Yksinäisyyden vähentämisen keinoina osallistujat ideoivat muun muassa kuulluksi tulemista erilaisten kanavien kautta , tietoiskuja henkilöstön motivointiin sekä konkreettisia toimenpideohjelmia , mittarointia ja seurantaa osana organisaatiokulttuuria .
Ammattiopisto Luovin rehtori Seija Karvonen koki sisältöjen edelleen vahvistaneen ajatuksia kohtaamisen ja arvostuksen merkityksestä hyvinvoinnin tukemisessa . Kiitosta Karvonen antoi erityisesti Junttilan ja Maunun puheenvuoroille , jotka tarjosivat tutkittua ja organisaatioiden ulkopuolelta tulevaa tietoa aiheeseen .
-Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen ei ole rakettitiedettä . Kohtaamisissa ja arvostamalla päästään jo pitkälle . Samaan aikaan täytyy huolehtia opis-
vointialueiden roolia oppilaitosten hyvinvointityössä . Karvonen toivoi lisää arvostavaa vuoropuhelua myös oppilaitosten ja hyvinvointialueiden välille .
-Ohjataanko meillä nuoria palveluiden äärelle liian kaavamaisesti ? Tai hakataanko päätä seinään , kun psykologeja ei vain ole tarpeeksi . Tiedetäänkö , mitä ja millaisia palveluita nuoret tarvitsevat ? Aina ei ehkä tarvita niin järeitä toimia vaan enemmän kohtaamista , nostaa Karvonen aiheita keskusteluun .
Myös Keudan rehtori Anna-Mari Leinonen antoi kiitosta Niina Junttilan puheenvuorolle . Vaikka usein puhutaan resursseista , niin johtamisella , kohtaamisella , arvostuksella ja sen sanoittamisella on iso merkitys hyvinvoinnin edistämisessä .
-Tärkeää on , miten monenlaisia oppijoita kohdataan . Pedagoginen rakkaus ei ole muuttunut mihinkään . Jos oikeasti haluaa auttaa , niin se on opettamisessa se juttu . Inhimillinen kohtaaminen ja ihmisten kohtaaminen ihmisinä tekevät paljon .
5