Mitä kognitiivinen ergonomia on ?
Se keskittyy tiedonkäsittelyyn :
• havaitsemisen ,
• muistamisen ,
• oppimisen ,
• kielellisten toimintojen ja
• päätöksenteon vaatimuksiin sekä
• kognitiivisesti kuormittaviin työolosuhteisiin .
Lähde : Työterveyslaitos
Mikä aiheuttaa aivokuormaa ammatillisen opetus- ja ohjaushenkilöstön työarjessa ? Työpajojen aikana osallistujat tuottivat runsaasti laadukasta aineistoa . Tällaisia aineistoja olivat viikoittaiset päiväkirjat kuormituksen kokemuksista , työpajoissa tuotettu materiaali kuormitustekijöistä ja niiden tuunauksesta sekä viimeisellä kerralla laaditut eläytymistarinat omasta tilanteesta .
Osallistujat havainnoivat työssään ilmeneviä kuormitustekijöitä ( keskeytykset , tiedon epäselvyys , tietotulva ja muut häiriöt ) ja kokeilivat niihin erilaisia ratkaisukeinoja . Toisena kuormitustekijöihin vaikuttamisen keinoina osallistujat tarkastelivat työpäivän aikaista fyysistä aktiivisuuttaan ja toimintatapoja . Yksilön vaikutusmahdollisuudet työssään muodostuvatkin oman työn tuunaamisesta ja fyysisestä aktiivisuudesta , joissa molemmissa tulee varmistaa kognitiivinen ergonomia ja työssä palautuminen . Suotuisaa vaikutusta lisää yhdessä oman tiimin ja työyhteisön kanssa sovitut toiminnan pelisäännöt esim . tiimisopimus .
Kerätty aineisto osoitti , että viikot työssä olivat kuormittavia ja työrauha häiriintyy usein . Tällaisina kuormitustekijöinä esiin nousivat koettujen keskeytyksien osalta kollegat , palaverit , puhelut , digivälineet , myöhästelyt ja se ettei ole rauhaa keskittyä yhteen asiaan kerralla . Tiedon epäselvyyksien osalta havaittiin , että tiedon löytäminen on hankalaa , on muodostunut omia pelisääntöjä , yhteistyö on puutteellista ja tieto ristiriitaista ( vanha vs . uusi tieto ). Tietotulvaa osallistujien arkeen aiheutti monikanavaisuus , tiedon löytymisen haasteet ja eri väylistä syntyvä tietotulva . Muina häiriönä korostuivat erilaisten tehtävien päällekkäisyydet sekä tehtävät , jotka eivät kuulu kenellekään myös jatkuvassa muutoksessa oleminen ja digivälineiden käytöstä puuttuva selkeys koettiin haasteellisena . Kiteytyksenä kokemuksista voisi sanoa , että osallistuja kokivat työpäivien sisältävän ” kaikkea ja vähän päälle ”. Havaitut kuormitustekijät voivat johtua yksilön , tiimin tai organisaation käytänteistä .
Kohti kognitiivista ergonomia Työpajoissa löydettiin toimenpiteitä , joita edistämällä osallistujien ergonomista kuormitusta voidaan keventää . Näiden kokemusten ja tulosten pohjalta tutkimushankkeessa on luotu AivoRauhaMalli , käytännön työkalu , jota voidaan jatkossa hyödyntää ohjatusti koulutus- ja muiden organisaatioiden kognitiivisen kuormituksen havaitsemisessa ja käytäntöjen kehittämisessä . AivoRauhaMalli pilotti toteutetaan myös SAKU ry : n Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivien työpajassa marraskuussa .
Aivorauhasta hyvinvointia -tutkimushanketta rahoittaa Työsuojelurahasto .
23