tunteet voivat aiheuttaa ahdistusta . Vaikean tunteen kanssa auttaa tieto siitä , että mikään tunne ei kestä ikuisesti . Tunteellakin on oma elinkaarensa : se syttyy , elää aikansa ja sammuu pois .
Tunteen elinkaari on itseasiassa varsin lyhyt , pisimmilläänkin alle kymmenen minuuttia . Jokainen voi oppia olemaan suurenkin suuttumuksen vallassa muutaman minuutin ja hyväksyä tunteensa antamatta sen viedä mukanaan . Huomion antaminen tunteelle lisää sen voimakkuutta ja synnyttää ajatuksia , jotka ylläpitävät tunnetta . Tunteen sietäminen ilman toimintaa onkin arvokas tunnetaito , sillä mikään tunne ei koskaan automaattisesti johda tekoihin . Vastuu teoista on aina tekijälle , ei tunteella . Tämä tarkoittaa , että jokaisen on opeteltava tunteiden säätelemistä , jotta ei tule toimittua tunteen viemänä ja tehtyä jotain tyhmää tai tuhoisaa . Kaikkia tunteita voi ilmaista niin , ettei satuta itseä tai toista . Opiskelijoiden kanssa voi pohtia haastavien tunteiden säätelemistä :
• Missä kohtaa kehossasi tunnet vihan / surun / pelon / häpeän tunteen ?
• Mitkä tilanteet koulussa / harjoittelussa / työelämässä ovat aiheuttaneet sinulle haastavia tunteita ? Miten selvisit niistä ?
• Mitä on sallittua tehdä silloin , kun on oikein vihainen tai raivostunut ?
• Mikä auttaa sinua purkamaan haastavia tunteita ?
( Tunteita kannattaa purkaa tekemällä aktiivisen tekemisen ja liikkeen avulla : saunominen , urheileminen , kotityöt , musiikin kuunteleminen , tanssiminen , kirjoittaminen , puhuminen , jne .)
• Miksi jännittäminen on hyvä tunne , kun haluaa onnistua esimerkiksi kokeessa ?
( Se antaa rohkeuden toimia , saa meidät valppaiksi ja kaikki aistimme teräviksi . Jännityksen tarkoitus on saada meidät huomioimaan asioita ja valitsemaan tarkoituksenmukaisen toiminnan .)
Kaikenlaiset tunteet kannattaa jakaa Kun vaikeista tunteista kertoo toiselle , niitä ei enää tarvitse kantaa yksin ja olo helpottuu . Tunteilla on taipumus tarttua . Tällä voi olla sekä hyviä että huonoja seurauksia . Jos ei erota toisen tunteita omista , voi käydä niin , että tukiessa masentunutta kaveria huomaa itsekin äkkiä olevansa mieli maassa . Kuormittunutta ystävää voi kuitenkin tukea kuormittumatta itse . Etenkin asiakaspalveluammattiin valmistuvan opiskelijan on hyvä harjoitella toisen empaattista kohtaamista ilman että raja omien ja toisen tunteiden välillä hämärtyy .
Tunteiden tarttumaherkkyyttä kannattaa hyödyntää nimenomaan mukavien fiilisten kasvattamisessa , sillä huumori ja ilo huuhtelevat virkistävästi mieltä , virittävät aivot oppimaan uutta ja toimivat liimana sosiaalisissa suhteissa . Miellyttävät tunteet leviävät , kasvavat ja kukoistavat , kun ne jakaa toisten kanssa .
Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana MIELI Suomen mielenterveys ry : ssä ja on koulutukseltaan erityisopettaja . MIELI ry on vuonna 1897 perustettu maailman vanhin mielenterveysjärjestö , joka edistää aktiivisesti mielenterveyttä ja pyrkii siirtämään painopistettä mielenterveyden häiriökeskeisestä ajattelusta kohti voimavarakeskeistä ajattelua .
25