Tunnetaidot haltuun
Anni Helotie asiantuntija , varhaiskasvatus ja koulut -yksikkö , MIELI ry
24
Heräsitkö väsyneenä vai pomppasitko pirteänä ylös sängystä ? Suuntasitko työpäivään kireällä , avoimella tai innostuneella mielellä ? Ehditkö työpäivän aikanakin rauhoittua vai veikö kiireen tuntu huomion työkavereiden kuulumisista ? Kiinnititpä tunteisiin huomiota tai et , ne ovat läsnä lähes joka hetki . Hyvä niin , sillä tunteet tuovat tärkeitä viestejä ulkoisesta ja sisäisestä maailmastamme . Ne suuntaavat ajatteluamme ja ohjaavat toimintaamme . Omien tunteiden tunnistaminen on pohja vuorovaikutustaidoille , toisen tunteiden kohtaamiselle ja empatiakyvylle . Tunnetaidot ovat tärkeitä työelämätaitoja ja niitä voi vahvistaa läpi opiskeluajan .
Huomio hyviin fiiliksiin ! Saatamme ajatella , että tunteet ovat positiivisia tai negatiivisia , hyviä tai huonoja . Koemme osan tunteista miellyttävinä ja helppoina . Harvemmin sitä ajattelee , että ” voi kun en olisi näin iloinen ” tai ” menisipä tämä tyytyväisyys jo ohi ”. Jännittäminen , viha tai häpeä puolestaan ovat usein niin hankalia tunteita , että ne jättäisi mieluummin kokematta . Kaikki tunteet ovat kuitenkin yhtä tärkeitä . Lajikehityksellisistä syistä tunteet , jotka viestivät uhkasta tai vaarasta kiilaavat herkästi alleen muut tunteet . Mieli kiinnittyy huoliin ja uhkiin , koska se oli tärkeää ympäristössä , jossa aivomme muinoin kehittyivät . Se että savannilla iltanuotiolle ilonpitoon kerääntyneet esivanhempamme huomasivat ajoissa vaanivan sapelihammastiikerin ja pelon tunteen vallassa pinkaisivat karkuun , takasi ihmislajin säilymisen turvattomassa ympäristössä .
Opiskelijoiden kanssa kannattaa tietoisesti kiinnittää huomiota positiivisiksi koettuihin tunteisiin , sillä mielemme on ohjelmoitu haravoimaan ympäristöstä vaaran merkkejä . Opiskeluun liittyvät vaatimukset , aikataulut ja haasteet ovat tämän päivän sapelihammastiikereitä . Ne herättävät huolta ja halun paeta , mutta todellista hengenvaaraa niistä ei onneksi ole kenellekään . Opiskelijoille voi tehdä näkyväksi , että monenlaiset tunteet kuuluvat oppimiseen sekä työelämään ja ne ovat kaikki sallittuja .
Tunteiden ja oppimisen liitto on vahva . Positiivisina koetut tunteet tekevät hyvää oppimiselle : ne auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia ja laajentavat ajattelua . Haastavat tunteet toimivat päinvastoin ja voivat olla oppimisen esteitä .
Opiskelijoiden kanssa voi pysähtyä miettimään :
• Mitä mukavaa tänään on tapahtunut ?
• Miltä uuden taidon oppiminen tuntui ?
• Mikä auttaa silloin kun jännittää / pelottaa / ahdistaa ?
• Mitkä opiskeluun liittyvät asiat tuovat iloa ?
• Milloin / millaisessa ympäristössä opiskelu tuntuu sujuvan hyvin ?
Haastavia tunteita voi opetella säätelemään Tunnetaidot auttavat säätelemään haastavia tunteita ja ilmaisemaan niitä tavalla , joka ei satuta itseä tai toista . Tunteiden tunnistaminen on ensisijainen tunnetaito . Se lisää itsetuntemusta ja vahvistaa elämänhallinnan tunnetta . Haastaviakaan tunteita , kuten pelkoa , vihaa tai surua ei kannata tukahduttaa tai jättää huomiotta , koska padotut