Lapaluuhippa ja muu taukoliikunta pitää seminaaripäivänä pirteänä .
Rento tunnelma ja ihmisiä ,
joilla on sanottavaa
Opiskelijahyvinvoinnin kehittämispäivillä sanottua
SAKU ry : n jokasyksyinen moniammatillinen seminaari on saanut uuden nimen Opiskelijahyvinvoinnin kehittämispäivät . Suosittu seminaari pidettiin tällä kertaa Helsingissä 16 .– 17.11.2016 . Päivien teemana oli pohtia , millaisia tuloksia hyvinvoinnin kehittäminen tuottaa . Nähdäänkö hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa kulueränä vai onko se keino edistää oppimista ja opintojen sujumista ? Aihetta lähestyttiin eri näkökulmasta sekä luentojen että työpajojen kautta .
Seurakuntaopiston kuraattori Seija Salo kiitteli päivien monipuolista ohjelmaa ja erilaisia toteutustapoja .
– Tarvitaan ehdottomasti sekä luentoja että ryhmässä työskentelyä . Päivät on rakennettu hyvin ja tunnelma on ihanan rento , mikä edistää vastaanottokykyä . Täällä tuetaan myös henkilöstön omaa hyvinvointia .
Seija Salo osallistui toisena seminaaripäivänä Ryhmä ohjauksen ja oppimisen voimavarana -työpajaan .
– Oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen työpaja . Teimme käytännön harjoitteita ja tutustuimme erilaisiin ryhmäyttäviin menetelmiin , Seija Salo kuvaili .
Seija Salo piti käytännön työkalujen läpikäyntiä tarpeellisena , sillä tulevaisuudessa ohjauksen tarve ammattiopistoissa kasvaa entisestään .
– Opiskelijalle pitää antaa välineitä kulkea yksilöllistä polkua ja opiskella itseohjautuvasti . Tarvitaan sekä yksilön että ryhmän ohjausta , Salo pohdiskeli .
Aikaa parveilulle Omnian liikunnanopettaja Sari Penttilä oli saanut Työkyvyn ylläpito , liikunta ja terveystieto -työpajasta päivitystä uusiin opetuksen tukimateriaaleihin .
– Paja oli todella monipuolinen ja kiva . Pääsimme lyhyessä ajassa ytimeen , Penttilä kertoi . Luento-ohjelmaan Penttilä olisi kaivannut alustusta työhyvinvoinnista . – Työkykyisyyden ja hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää koko kouluyhteisölle . Yksi työhyvinvointia lisäävä asia on varmasti ajatusten vaihtaminen ja yhteinen aika kollegoiden kanssa . SAKU ry : n seminaarissa aikaa tällaiselle parveilulle on pyritty jättämään riittävästi .
– Täällä on positiivinen ja välitön tunnelma sekä ihmisiä , joita on kiva kuunnella ja joilla on sanottavaa , Sari Penttilä tiivisti päivien annin .
” Opiskelijoiden hyvinvointi parantaa oppimistuloksia . – – Opiskelijan tulee jatkossakin olla subjekti omassa koulutuksessaan . Joustavuus vaatii paljon ohjaukselta , mutta antaa toisaalta mahdollisuuden poluttaa opiskelija tarvittaessa uudelleen .”
ylijohtaja Mika Tammilehto , opetus- ja kulttuuriministeriö
” Kyse on yksinkertaisesta logiikasta . Liikunta parantaa aivojen hyvinvointia ja terveyttä samalla tavalla kuin kropan hyvinvointia ja terveyttä . Eikä tämä mahdollisuus kannattaisi hyödyntää ? Oppilaitosten näkökulmasta tärkeää on myös se , että liikunta auttaa erityisesti niitä , jotka tarvitsevat tukea .”
tutkija Heidi Syväoja , LIKES-tutkimuskeskus
” Yksilöllisyys ei saa olla yksinäisyyttä vaan yksilöllisyyttä ryhmässä . Ryhmää ja yksilöä ei pidä asettaa vastakkaisiksi . Ensin pitää varmistaa , että opiskelijat pärjää , ennen kuin heidät laitetaan yksilöllisille opintopoluille . – – Hyvien ryhmien hyödyt eivät ole vaan kivoja tunteita , vaan ohjaavat ihan oikeisiin suoritteisiin . Yhteisöllisyyden edistäminen kiinnittää oppilaitokseen ja parantaa läpäisyä ”
tutkijatohtori Antti Maunu , Turun yliopisto
” Opettajien ja opojen työnkuva tulee muuttumaan . Ohjausta tarvitaan myös työpaikoilla . Ohjauksen tarve on yksilöllinen . Ja kuten sanotaan , että koko kylä kasvattaa , niin samalla lailla pitää ajatella , että koko oppilaitos ohjaa .”
opetusneuvos Elise Virnes , opetus- ja kulttuuriministeriö
12
Teksti : Saija Sippola • Kuvat : Terhi Lehmussaari
Työkyky-työpajassa olivat mukana mm . Smart Moves- ja Let ’ s Move It -hankkeet , Työterveyslaitos sekä Opetushallituksen oppimateriaalit .