SAKU ry | Action! 1/2017 | Page 11

Projektipäällikkö Riitta Hirsikoskella on useiden vuosien kokemus opiskelijan opintoja ja arjen hallintaa tukevista hankkeista . Suhtautuminen opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtimiseen on muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana .
-En muista tarkkaa vuotta , mutta useampia vuosia sitten koulutuksen arviointineuvoston tapaamisessa joku huoltajista huomautti , että opiskeluhuollon sijasta pitäisi puhua opiskelijoiden hyvinvoinnista . Se jäi mieleen . Olen ollut aktiivisesti vaikuttamassa siihen , että Sataedussa omaksutaan hyvinvointi laaja-alaisena käsitteenä ja omaksutaan yhteinen vastuu hyvinvoinnin edistämisestä .
-Sataedu oli mukana kehittämässä ja sanoittamassa hyvinvoivan oppimisympäristön mallia ja itse koordinoin eri ammattiryhmien osallistumista tuohon työhön . Aikamoinen askel uudenlaisen kulttuurin luomisessa oli se , kun malli kirjattiin lähtökohdaksi ja tavoitteeksi opetussuunnitelman yleiseen osaan . Silloin tiesin , että hyvinvointinäkökulma huomioidaan arjen työssä ja yhteisenä tavoitteena . – Ei silti , ei se heti kaikkien suuhun sopinut ja todeksi tekemisessä elää edelleen monia haasteita , Hirsikoski arvioi .
Tukea tasa-arvoisesti Riitta Hirsikoski pitää tärkeänä , että opiskelijahyvinvoinnissa panostetaan ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoivan kulttuurin vahvistamiseen .
-On sekä edullisempaa että inhimillisempää vahvistaa hyvää kuin antaa riskien ja haasteiden tuottaa korjattavaa .
Hyvinvointiin panostamisella voidaan myös lisätä yhteisön jäsenten viihtyvyyttä ja vahvistaa opiskelijoiden sitoutumista opintoihinsa .
-Olen erityisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja . Opiskelijoita ei saa laittaa tärkeysjärjestykseen heidän ominaisuuksiensa tai pärjäämisensä mukaan . Opiskelijalle tulee tarjota tukea ja mahdollisuuksia riippumatta siitä , missä toimipaikassa ja mitä hän opiskelee . Samoin meidän tulisi ymmärtää myös se , että samat asiat voivat opiskelijasta riippuen olla sekä mahdollisuuksia että esteitä . Osallistumiselle tulee luoda erilaisia tapoja , muistuttaa Hirsikoski .
- Pidän arvokkaana omaa rooliani maakunnallisen lapsi- ja nuorisopolitiikan foorumilla . Se on luonut monenlaisia yhteyksiä ympärillä olevaan yhteiskuntaan . Oppilaitoksen on oltava tässä ajassa tiiviisti mukana monenlaisessa alueellisessa toiminnassa . Myös hyvinvoinnin näkökulmasta .
Uusia pestejä Työssään Riitta Hirsikoski kokee olevansa yhteyksien rakentaja ja uusien asioiden käynnistäjä . Hienoa on , että kokonaan uusia palasia on tullut työhön mukaan .
-Uutta ovat pestit Sataedun opiskelijakunnan hallituksessa ja tutortoiminnassa sekä SAKUstars-kilpailutoiminnan koordinointi . Opiskelijakunta suunnittelee nyt keskusteluiltapäivän järjestämistä johdon ja opiskelijoiden välillä . Keskusteluilla haetaan mahdollisuutta aitoon ja vuorovaikutukselliseen kohtaamiseen .
Uusia avauksia Sataedussa tehdään keväällä myös kansainvälistymisessä , kun eurooppalaisten nuorten vapaaehtoistyö starttaa Satakunnassa . Pilottikuntiin on tulossa töihin kaksi nuorta Espanjasta ja kaksi Ranskasta . Työkokemusta ulkomailla kartutetaan kymmenen kuukauden ajan .
-Sataedu on akkreditoitunut vapaaehtoisten vastaanottajaksi , lähettäjäksi ja toiminnan koordinaattoriksi . Pilottikunnissa nuoret työskentelevät esimerkiksi työpajoissa ja päiväkodeissa . Oppilaitoksessa voidaan järjestää vaikkapa kansainvälistä klubia , kerhoja tai kokkausiltoja . Toiminta on suunnattu nuorille , joilla ei muuten vaihtoon ole mahdollisuuksia .
Tunnustus koko oppilaitokselle Hyvinvoinnin rakentajan palkitsemistilaisuudessa korostui yhteistyön merkitys . Lukuvuoden loppuun sijoittunut seminaari kokosi paikalle oppilaitoksen johtoa ja kollegoita sekä yhteistyökumppaneita esimerkiksi nuorisotoimesta , etsivästä nuorisotyöstä , aluehallintokeskuksesta ja TE-palveluista . Jos nuori tukea tarvitsee , niin laaja-alaisesta ja valmiista verkostosta on hyvä lähteä kumppaneita etsimään .
-Muutaman viimeisen vuoden aikana on ollut ilahduttavaa saada suuri joukko innostavia kumppaneita nuorisotyön toimijoista ja olla mukana myös sen toimialan erilaisissa kehittämistehtävissä . Hanketyö on ollut työtä arjen taustalla ja osin näkymättömissä . Työ on ollut pitkäjänteistä ja tavoitteellista - ennen kaikkea työtä yhdessä yhteisön muiden jäsenten kanssa . Minulle nyt myönnetty tunnustus on siis kyllä samalla tunnustus koko oppilaitokselle .
-Yksinkertaisimmillaan hyvinvointityö on arvostavaa kohtaamista , kuuntelemista ja kuulemista . Hyvinvointi on jokaisen toimijan työn yksi ulottuvuus .
Teksti : Sari Mantila-Savolainen Kuvat : Saija Sippola ja Sari Mantila-Savolainen
11