Halil İbrahim Balcı Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı |
, “ Ekmek hem ihtiyacımız olan “ enerji ” nin kaynağıdır , hem de içerdiği vitaminler ile sağlık dostudur ” |
Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihine eştir , sözü , kanaatime göre ekmeğin en iyi tanımıdır … Öyle ki tarih öncesi çağlardan günümüze kadar her zaman diliminde ekmek , en temel besin kaynağı sayılmıştır .
Bugün , yaklaşık 22 bin işletmemizle günlük 90,9 milyon adet ekmek üreten bir konuma ulaşan Fırıncılık sektörü , hem üretim anlamında hem de teknolojik olarak her geçen gün kendini yenilemektedir .
Ekmek , hem ihtiyacımız olan “ enerji ” nin kaynağıdır , hem de içerdiği vitaminler ile sağlık dostudur …
Öyle ki , tahıllar yoluyla alınması gereken yüzde 66 ’ lık enerjinin , yüzde 56 ’ sı sırf ekmekten elde edilebilmektedir .
B1 , B3 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengin olan ekmek içeriğinde bulunan Selenyum , Demir , Magnezyum , Çinko gibi elementleriyle de beslenmemizde önemli bir yer tutar .
B1 vitamini , merkezi sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlarken , şeker
|
hastalığı , doku sertleşmesi , sinirsel hastalıkların önlenmesinde etkindir . Hatta kan hücrelerinin oluşumu , sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde de faydası tartışılmaz …
Eksikliğinde ise sindirim sistemi bozukluğu , kabızlık , vücutta ödem ve kas krampları ve beriberi hastalığı olarak adlandırdığımız merkezi sinir sisteminin çökmesi gibi olumsuz sonuçlar kaçınılmazdır . Keza , B3 vitamini , kan dolaşımını düzenlediği gibi sağlıklı deri oluşumu ve sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur … Eksikliği ise kolay yorulmaya , sinirlenmeye , iştahsızlığa , diş eti hassasiyetine ve cildin sertleşmesine yol açar …
B6 vitamini ile de sinir sistemi ve bağışıklık sistemimizin doğru çalışmasına yardımcı olurken eksikliğinde , kansızlık , merkezi sinir sistemi bozukluğu , uyuşukluk , dudak ve dillerde çatlama , egzama ve daha ileri aşamada Parkinson hastalığı gibi problemlere zemin hazırlar …
Ayrıca , tam buğday ekmeğinin kullanımı , kalp hastalıklarını , kanser ve diyabet riskini azaltırken ; kepekli ekmeğin glisemik indeksinin düşük olması kişiyi tok tutarken , kilo düzenleyici etkisini de gösterir
|
.
İnsan sağlığı için bu denli faydalı olan ekmeği elbette ki tüketirken azami dikkat göstermemiz , hem ekmeğe saygı anlamında hem de ekonomimiz için oluşturacağı katma değer bağlamında oldukça önemlidir .
Biraz önce de ifade etmiştik … Günlük üretilen 90.9 milyon adet ekmeğin , 86 milyon adeti tüketime gidiyor … Bir başka ifade ile 4.9 milyon adet ekmeğimiz israf ediliyor …
Daha önce 6 milyona yakın bir israf söz konusuyken yaptığımız “ ekmek israfını önlemeye yönelik kampanyalar ” ile bu rakam aşağıya çekilmiştir …
Öyle ki günde 1 milyon 50 bin adet , yılda ise 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır .
Bunun , ekonomimize katkısı ise 2.8 milyar TL .’ dir .
|
Elde edilen bu katkı ile 100 yataklı 135 hastane , 16 derslikli 848 okul , 300 öğrenci kapasiteli 467 yurt , 933 kilometrelik , bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir .
O nedenle , diyoruz ki ; İSRAF ETME İNSAF ET .
|