Revista Pro-GT nr. 2 - 2023 | Page 49

REVISTA NAȚIONALĂ „ PRO-GT ” NR . 2 / 2023 Educaţia incluzivă în context internaţional
Prof . înv . primar , Sucitu Margareta Școala Gimnazială „ Octavian Goga ”, Satu Mare , județul Satu Mare
Adaptarea la permanentele cerinţe schimbătoare ale unei lumi care evoluează rapid , care necesită abordări multiple ale fenomenelor naturale şi / sau sociale şi care impune adoptarea de strategii eficiente în vederea atingerii tuturor obiectivelor sale , presupune implicarea activă a întregii societăţi pentru a pune în centrul preocupărilor sale OMUL .
Printre atributele acestei societăţi se pot enumera : schimbarea , transformarea , egalitatea şanselor , continua formare , cooperarea , evoluţia tehnologiei , preocuparea pentru oameni şi pentru nevoile lor în ceea ce priveşte dezvoltarea , integrarea şi inovarea . Elementul central al societății , element care poate contribui în mod valoros și radical la evoluţia tuturor elementelor componente ale societăţii este EDUCAŢIA .
Educaţia incluzivă este un proces complex , de durată care necesită analize , schimbări şi construcţii continue pentru a realiza politici şi practici incluzive şi a asigura bazele unei culturi incluzive . Educaţia incluzivă a apărut ca o reacţie firească a societăţii la obligaţia acesteia de a asigura cadrul necesar şi condiţiile impuse de specificul educaţiei persoanelor cu cerinţe educative speciale . Bogăţia spirituală a lumii contemporane rezidă tocmai din respectul şi valorizarea tuturor indivizilor , pentru că lumea modernă acceptă faptul că fiecare individ este o dimensiune care îmbogăţeşte şi potențează , împreuna cu celelalte experienţe , lumea de azi .
Educaţia incluzivă , respectiv integrarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă a apărut ca o provocare spre schimbarea atitudinilor şi mentalităţilor , dar şi a politicilor şi practicilor de excludere şi segregare . Integrarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă are ca scop rezolvarea câtorva dintre problemele pe care le întâmpină copiii în procesul educaţiei şi dezvoltării lor . Educaţia de bună calitate reprezintă un DREPT fundamental al omului şi copiii au dreptul la educaţie generală , iar modelul incluziunii socio-educaţionale are la bază acest drept , înglobat în dreptul internaţional . Fiecare copil , indiferent de apartenenţă sau de nivelul de dezvoltare a capacităţilor sale , are dreptul la o educaţie de bună calitate care să conducă în cea mai mare măsură la dezvoltarea capacităţilor sale cognitive şi de integrare socială .
Fiecare copil este înţeles ca un participant activ la învăţare şi predare şi pentru că fiecare aduce cu sine în procesul complex al învăţării şi dezvoltării o experienţă , un stil de învăţare , un model social , o interacţiune specifică , un ritm personal , un mod de abordare , un context cultural căruia îi aparţine .
Conceptul de „ educaţie pentru toţi ” a fost lansat în 1990 în Thailanda la Conferinţa Internaţională a Ministerului Educaţiei , iar în 1994 la Salamanca , în Spania , s-au lansat dimensiunile educaţiei pentru toţi care constau în calitatea actului educaţional şi acces pentru toţi copiii : „ Şcolile trebuie să primească toţi copiii , fără nici o deosebire privind condiţiile lor fizice , sociale , emoţionale , lingvistice sau de altă natură . Acestea se referă şi la copiii cu dizabilităţi sau talentaţi , copiii străzii şi copiii care muncesc , copii din populaţii îndepărtate sau nomade , copii aparţinând minorităţilor lingvistice si etnice …”
Pentru ca activitatea instructiv-educativă să fie profitabilă pentru toţi elevii , aceasta trebuie să se realizeze diferenţiat . Educaţia diferenţiată vizează adaptarea activităţii de instruire la posibilităţile diferite ale elevilor , la capacitatea de înţelegere şi ritmul de lucru propriu unor grupuri de elevi sau
48