Revista Orizonturi Literare Iunie 2014 | Page 38

Cum oferim un

În primă fază, eram în situaţia în care nu ştiam să ofer un feedback corect. Apoi, cu timpul, am învăţat să ofer un feedback corect, chiar dacă uneori, din neatenţie, mai omit câte ceva, iar apoi m-am pus în situaţia celui care primeşte un feedback.

Cât de important este un feedback? Foarte important! Pe baza feedback-urilor primite, o persoană sau o companie poate lua anumite decizii care pot îmbunătăţi situaţia şi/sau serviciile dar un feedback oferit greşit poate duce la eşec.

Cum oferim un feedback corect?

Cel care oferă feedback-ul trebuie să fie subiectiv în exprimare, să ţintească doar punctul în care doreşte să lovească (metaforic vorbind). Atragem atenţia într-un mod politicos vis-a-vis doar de ceea ce face sau asupra situaţiei.

Întotdeauna un feedback trebuie să conţină minim un argument sau mai multe. Nu este recomandat să spuneţi: "Îmi place ceea ce-ai scris!". Recomandat este: "Îmi place ce ai realizat deoarece ai evidenţiat perfect în primul paragraf situaţia în cauză...".

Feedback-ul constructiv se evidenţiază prin descrierea situaţiei. Exemplu: "Observă cum Ion a reuşit prin programul DLSV să construiască macheta...". Feedback-ul constructiv nu înseamnă critică! O să vă vorbesc despre critică la finalul articolului.

Înainte de a oferi un feedback, recomandat este să cerem voie acelei persoane mai întâi. Nu este frumos să oferim un feedback fără acordul persoanei în cauză. Exemplu: "Îţi pot oferi un feedback la proiectul tău la ştiinţele naturii?".

38

de Dragomir Mihai-Viorel