Să iubim şi să facem bine, să ducem o viaţă echilibrată, eliberată de excese, să ne străduim să eliminăm din noi mândria, îngâmfarea.
În privinţa comportamentului uman, Cerul primeşte faptele noastre, bune şi rele, ele sunt înregistrate ca pe un răboj, şi suntem răsplătiţi pe măsură. Răsplata nu este amânată pentru o viaţă de dincolo şi nici nu este transferată în neam. În univers
există patru entităţi: tao sau energia creatoare, cerul, pământul, omul. Fiecare om este răspunzător pentru sine.
Menirea omului este să revină la calea naturii, să se lepede de invențiile diabolice ale minții, să renunțe la organizarea socială din ce în ce mai sofisticată, să ducă o viață simplă, în armonie cu natura 大自然, cu tao 道 , o viață virtuoasă, să limiteze
râvna pentru stocarea de bunuri materiale, zbaterea pentru statut social înalt și prestigiu. Diagrama taiji 太极, cu simbolurile yin-yang 阴阳 exprimă perfect ambivalența naturii, pe când omul se cuvine să mențină echilibrul între cele două
forțe. După faptă și răsplată; cei buni, plini de iubire, cu un comportament moral ireproșabil, se vor bucura de o viață lină, luminoasă.
Poezia voit încifrată a lui Lao Zi, viața mitică și istorioarele lui Lie Zi, parabolele lui Zhuang Zi au conturat curentul filosofic taoist, Școala lui tao 道家, cum e cel mai adesea numit în China, care a exersat o puternică influență în cultură și indubitabil în toate artele, în medicină, în definirea comportamentului uman.
Artiștii Chinei și-au extras din taoism fantasmele, ieri, ca și astăzi. Să zicem că nu atât taoismul, ci chinezul de totdeauna a avut drept ideal omul înţelept, iluminatul aflat într-o uniune de tip ezoteric cu întregul cosmos, fără a neglija viaţa pe pământ, lumea în care trăim. Înţelepciune practică.
Se observă diferenţa la care vă refereaţi?
Drept să vă spun, eu iau asta ca o asemănare. În tradiţia românească precreştină, continuată cu cea creştină, lucrurile nici nu stau altfel. Ţăranul român tot aşa gândea şi gândeşte, cu ceva detalii diferite.
Lucrurile stau un pic altfel cu orăşenii, dar ei nu există decât de vreun secol. E drept că lucrurile nu s- au cristalizat într- o teorie, sistem filozofic.