Revista Orizonturi Literare decembrie 2014 | Page 31

Magazine/April, 2013 9

Orizonturi Literare 31

RECENZIE CARTE

ROŞU ŞI NEGRU

Romanul Roşu şi Negru, scris de Stendhal, este unul dintre puţinele romane care m-au impresionat atât de mult şi care, spre sfârşit, mi-au dat o stare de tristeţe şi…milă.

Acţiunea se petrece începând cu anul 1830. Acţiunea nu este una complicată; ceea ce pare a fi mai complicat este modul de viaţă şi modul de gândire al personajului principal, Julien Sorel, personaj cu o gândire ce aduce mai mult a carte psihologică.

Julien Sorel este fiul unui cherestegiu dintr-un mic oraş din Franţa care visează la o carieră militară şi la o situaţie financiară deosebită la fel cum a fost şi eroul său Napoleon. Ca să ajungă să-şi atingă asemenea vise, Julien a „apelat” la Biserică, pregătindu-se astfel să devină preot.

Napoleon. Ca să ajungă să-şi atingă asemenea vise, Julien a „apelat” la Biserică, pregătindu-se astfel să devină preot.

Firul adevărat al acţiunii începe în momentul în care domnul de Renal, primarul oraşului, îl ia pe Julien la el ca profesor al copiilor săi. Aici o cunoaşte pe doamna de Renal cu care îşi propune să ajungă în punctul în care o poate seduce. Deşi la început e doar un joc, o ambiţie a tânărului, acesta ajunge să se îndrăgostească iremediabil de aceasta. După lungi zile de iubire, datorită unui rival al tânărului, atât primarul cât şi întregul oraş află de întâlnirile acestora şi, ca să alunge zvonurile, iar tânăra doamnă de Renal să nu fie dezonorată complet, Julien pleacă în Besancon, un alt oraş Francez. Acolo Julien, la îndemnul doamnei de Renal care reuşeşte să-l convingă, intră la o scoală de preoti unde, prin ipocrizie, castigă admiraţia directorului dar şi gelozia colegilor. Drept urmare este recomandat ca secretar personal al unui marchiz în Paris, marchizul de La Mole.

Julien nu reuşeşte să se integreze în societatea Pariziană, însă reuşeşte să se apropie şi să o cucerească pe fiica marchizului de La Mole, Mathilde de La Mole. Deşi la început nehotărâtă şi schimbătoare, Mathilde ajunge să se îndrăgostească de tânărul Julien şi astfel se lasă dezonorată de acesta. În mod evident, după ce marchizul află acest lucru şi după ce îl înobilează pe Julien pentru a putea obţine în sfârşit rangul râvnit şi puterea politică, cei doi urmează să se căsătorească.

Totul ar fi mers conform planului dacă nu s-ar fi întâmplat ceva care a schimbat totul şi asta datorită doamnei de Renal care, împinsă de la spate, scrie o scrisoare marchizului în care povesteşte întâmplările dintre ea şi Julien, făcându-l pe acesta din urmă să pară un şarlatan fără scrupule. Aflând toate astea şi pentru a se răzbuna, Julien o împuşcă pe doamna de Renal; aceasta nu moare, însă tânărul este condamnat la închisoare şi la moarte.

Sfârşitul nu am să vi-l spun dorind să vă las pe voi să descoperiţi acest lucru. Aşadar vă urez „Lectură plăcută!”

Recenzie realizată de Rădoi Alina - Georgiana