Azi, când au toate porţile şi graniţele deschise, tinerii au perceput acest poem ca pe un bun prilej de discuţii cu părinţii despre trecut.O altă poezie despre acele vremuri în care s-au regăsit cei mai mulţi din prietenii mei este “Generaţia de strigoi”, despre noi , “generaţa care bântuim vitrinele librăriilor/ care încă mai vrem şi mai ştim/ să citim”.
Nu întâmplător am ales pentru deschiderea volumului un articol pe care l-am publicat în 1991 pe când eram redactor la un ziar sibian, intitulat “Cerbul şi gardul”, despre jertfa de sânge adusă în numele libertăţii cucerite cu sacrificiul tinerilor ucişi în Revoluţie.
Îmi aştern poezia în slujba celor care cred, care speră, care iubesc, care au un ideal. Nutresc speranţa că poezia vindecă răni, dă la o parte perdeaua de întuneric şi incununează franjurii timpului într-un buchet peren, face ordine printre culorile curcubeului cu mâna divină care ştie să scrie şi pe cer şi pe ape.
Suntem în pragul Sărbătorilor de iarnă, vă urez din suflet “La mulţi ani!” şi “din argintul din oglindă/Gabriela vă colindă/de ani buni cu sănătate/pân’ la următoarea carte”. Undeva, în primăvară…
Până atunci nu pot decât să sper că “Împăratul de ceară” va ajunge de pe rafturile librăriilor în casele voastre.
Autor:Gabriela Ana Balan