RECENZIE
17
“Lumina clară a zilei” este un roman publicat în 1980 de Anita Desai, scriitoare indiană, caștigătoarea a trei “Booker Prize”.
Acțiunea romanului se desfățoară în Old Delhi, povestea descrie tensiunile unei familii indiene într-o perioadă cu incertitudini privind viitorul populațiilor indiene. Acțiunea pornește cu personaje – adult și se deplasează în timp înapoi în copilăria lor, evidențiind anumite aspect care au dus la construirea personalității lor ca personaje – adult.
Romanul începe cu vizita Tarei, soţie de diplomat şi mamă a două fete, la familia rămasă în Old Delhi, familie din care acum au mai rămas doar sora cea mare, Bim, şi fratele mai mic, cu probleme mentale Baba.
“LUMINA CLARĂ A ZILEI” – Anita Desai
Întîlnirea dintre cele două surori pune în lumină limitele alegerilor pe care le-a făcut fiecare, convinse că se eliberează, în felul lor, de o presiune devenită greu de gestionat. Tara a ales să se mărite cu un diplomat în ascensiune, să rupă cumva atmosfera amorţită din casa părintească, în timp ce Bim a făcut opusul: a refuzat căsnicia şi a ales o carieră universitară. De casa părintească si de Baba nu s-a dezlipit niciodată.
Tema principală este tema familiei ( importanța familiei), urmată de alte teme precum: importanța iertării, puterea copilăriei asupra dezvoltării ca adult și statutul de femeie în societatea din acea perioadă (rolul de mama și de îngriiitoare al femeii, în India moderna).
Povestea are în centru familia Das, care, cu trecerea timpului s-a destrămat. Fiecare membru și-a ales propriul drum iar un drum comun prin care membrii familiei să se intersecteze este greu de găsit.
Romanul este împartit în patru secțiuni: maturitate – adoleșcența – copilărie – întoarcere la perspectiva matură (in ultimul capitol).
Anita Desai creează personaje complexe, cu vulnerabilități greu de mărturisit (scriitoarea nu îți lasă personajele să se confeseze prea ușor) prezentate la limită între prezent și trecut. Cititorul află detalii despre sentimentele personajelor mai mult din dialogurile sau interacțiunile pe care acestea le au cu celelalte personaje din roman decât dintr-o perspectivă narativă omniscientă.