Revista Orizonturi Literare August 2015 | Page 16

Proză

16

Care ar fi definția succesului? Știe cineva să definească succesul? Are cineva rețeta succesului?

Cred că succesul înglobează un ansamblu de abilități (ingrediente esențiale) care duc la plăsmuirea produsului finit : succesul. Cei care identifică succesul cu banii, au nevoie de abilităti de antreprenor pentru a atinge succesul. Cei pentru care succesul se remacă în studii, sunt stăpâniți de dorința lăuntrică de a toci holurile celor mai prestigioase universități.

Întrebarea e urmatoarea: Oamenii identifică succesul prin fericire? Sunt oamenii de succes fericiți? Sau există și oameni de succes nefericiți?

Sigur că sunt… Așa cum sunt și oameni care nu au success dar sunt fericiți. Au o mulțime de motive să fie fericiți. Sunt acei oameni care nu identifică succesul cu fericirea.

Consider că pentru a atinge succesul profesional, este necesar să depășești niște bariere și să dobândești anumite calități cum ar fi : încrederea în sine, dorința de dezvoltare continuă, adaptarea ușoară și rapidă într-un colectiv, gândirea în perspectivă, și alte asemenea calități.

Statistic vorbim, majoritatea românilor se plafonează la un loc de munca care nu se pliază cu abilitățile/calitățile sale. Aceștia pornesc în cautarea succesului pierzând din vedere ceea ce este esențial, și anume ceea ce se rezumă la dezvoltarea profesională. Astfel că, evitând să se axeze pe ceea ce este mai important ( dezvoltarea profesionala fiind factorul care stă la baza construirii unei vieți profesionale de succes) aceștia își scurtează drumul spre succes, considerând că factorii determinanți ai insuccesului lor sunt la nivel exterior (factori de ordin social, financiar, sistemul politic al țării și uneori chiar “lipsa norocului”). Adoptând această gandire, aceștia consideră că sunt absolviți de orice vină și nicidecum nu realizează lacunele ce apar la nivel personal.

Pe de altă parte, există persoane care sunt pe delin conștiente de aceste lucruri, însă datorită programului încărcat de zi cu zi, aceștia nu reușesc să “strecoare” educarea/ învățarea profesională în programul lor. Acest lucru are ca rezultat –în timp- dezamăgirea față de așteptările pe care le au de la ei însăși, nefiind mulțumiți de job-ul lor anost.

Pentru persoanele care doresc să se dezvolte profesional, există programe de consultant pentru orientare profesională. Acestea au ca obiectiv atingerea succesului iar prin frecventarea lor, persoanele interesate dobândesc o viziune mai clară asupra viitorului lor, asupra viitoarei cariere profesionale și asupra necesității pregătirii lor pentru viitor.

3 lucruri de luat în calcul:

-O carieră de succes necesită un program de dezvoltare profesională periodic

-Dezvoltarea abilităților ( sau dobândirea alora noi) atrag dupa sine o eficientizare în rezolvarea problemelor

-Schițarea unui plan de dezvoltare profesională cu un specialist calificat te va ajuta la atingerea obiectivelor propuse;

“DEFINIȚIA” SUCCESULUI

Prof. Țigan Adela Daniela