Revista Orizonturi Literare Aprilie 2014 | Page 7

În acest sens, drumul ales cu ani în urmă mi-a adus şi îmi aduce nenumărate satisfacţii prin analize concrete, dar şi teologice ale personalităţii. Datorez foarte mult, în devenirea mea profesională şi nu numai, unor oameni excepţionali: Academician Sabina ISPAS, prof.univ.dr. Ion GODEA, prof.univ.dr. Ion GHINOIU, regretatului prof.univ.dr. Horia D. PITARIU, prof.univ.dr. Ursula ŞCHIOPU, prof.univ.dr. Emil VERZA şi nu în ultimul rând distinsei doamne psiholog dr. Aurelia CANĂ. Foarte multe lucruri despre viaţă am avut de învăţat şi de la general prof.univ.dr. Anghel ANDREESCU.

Cât de valoroasă este o facultate pentru noi sau pentru cei care ne citesc? De ce să alegem să facem o facultate? Ştiu că alegerea profilului pe care doreşte să-l aleagă un viitor student reprezintă o dificultate, de aceea vă întreb: Care ar fi cea mai bună alegere pentru un viitor student?

Facultatea este foarte importantă. Arta întrebării nu poate fi desprinsă decât printr-un program prelungit de studii. A călătorii în sine însuşi, a reuşii să desluşeşti tainele unor gesturi ce ţin de limbajul nonverbal, a înţelege omul în contextul behaviorismului, al psihanalizei, al psihologiei umaniste, nu este un demers aflat la îndemâna oricui. Facultatea ajută să construieşti o perspectivă functională asupra semnificaţiilor ce revin faptelor noastre şi să dezvolţi şi metoda înţelegerii configurale în studiul personalităţii. De ce să alegem să facem o facultate? Întrebarea îmi permite să aduc în atenţie faptul că studiile universitare definesc capacitatea noastră şi aduc un plus evident de valoare prin determinarea unui sistem de gândire centrat pe căutarea de răspunsuri.

"Cuvintele potrivite şi oamenii potriviţi ne pot determina la acţiune."