Model araçlarda aracınızın türü ve ihtiyacınıza göre birden fazla tipde Servo diye adlandırılan tekerin sağa ve sola olan dönüş komutlarını fiziki harekete çeviren parça bulumaktadır. Modelinizin türüne göre kuvvet gerektiren araçlara veya hız gerektiren araçlara göre bir çok markanın modelleri vardır. İhtiyaca göre doğru servonun tercihi ATR bir modelde hayati öneme sahip olacaktır. Servolar Plastik dişli veya metal dişli olarakda sınıflandırılırken asıl önemli değerleri kullanım maksadına göre belirlenir. Örneğin bir drift aracının yüksek hız ile sağa sola dönüş yapabilen bir servoya ihtiyaç duyarken Off Road bir araçda hızdan ziyade servonun metal diş yapısına sahip olması daha önem kazanacaktır.
Elektrikle çalışan pillerde genellikle Li-po olarak adlandırılan pil türü tercih edilir. Tercih sebebi ise Kısa süreler içerisinde doldurulabilmesi ve yüksek güç akımı gerektiren Brushless ve Brushed motorların güç ihtiyacına cevap vermesidir. Bu pil türü sahip olduğu teknolojik yapıdan ötürü kullanımında ve muhafazasında dikkat gerektirmektedir. Bir çok farklı modellerinin bulunduğu bu pil türü günümüzde elektrikli araçların bir numaralı gözde yakıt kaynağı olmuş bulunmaktadır. Ortalama On Road bir aracın çalışması için 2 Hücreli (Cell) Li-po pil yeterli olurken Elektronik Hız Kontrollörü (Electronic Speed Controller-ESC) biriminin gerektirdiği özelliklerde pilin modelinizle birlikte kullanımı önem kazanır. Yanlış pil tercihi ESC nizin ve veya Motorunuzun yanmasına neden olabilmektedir. Bu bakımdan doğru pil tercihi önemlidir.
Lİ-PO PİL ÖRNEĞİ
SERVO ÖRNEĞİ
Kumandalar RTR olan setlerde araçla beraber gelirken ATR olanlarda ise ayriyeten alınmaktadır. Kumandaları sınıflandıracak olursak eğer teknoloji bakımından 27 Mhz ve 2.4 Ghz olarak iki farklı sınıfa ayırabiliriz. Ergonomi olarak ise tabanca tutuşlu ve klasik Joystik yapısına sahip olan kumandalar olarak da iki ayrı sınıfa ayrılabilir. 27Mhz kumandalar klasik radyo frekansı ile çalışırken 2.4 Ghz kumandalar Wireless router ve Bluetooth gibi günümüzde yaygın olarak kullanılan güncel teknoloji ile çalışmaktadır. Bu Kumandaların her biri alıcı ve verici olmak üzere iki ayrı birimin birbiri ile olan iletişimin sonucunda kullanıcının elinde bulunan kumandadan gelen sinyalleri fiziki hareket haline getirerek sinyallerin fiziki harekete dönüşümünü araç üzerinde bulunan alıcısı ile sağlamaktadır. Sağa sola dönüş komutlarını Servoya iletirken , Gaz ve fren komutlarınıda ESC ye iletir. Bu komutlar ESC aracılığı ile motora iletilerek fiziki hareket sağlanır. Kumandalar hakkında daha detaylı bilgi dergimizin 27 Mhz ve 2.4 Ghz kıyas edildiği 20 numaralı sayfasında okuyabilirsiniz.
27 Mhz KUMANDA ÖRNEĞİ
2.4 Ghz KUMANDA ÖRNEĞİ