R/C Cars veya Uzaktan Kumandalı arabalar olarak Türkçeleştireceğimiz araçlar 1/12, 1/10, 1/8 ve daha farklı ölçeklerde kendi üstünde yakıt bulunduran özel alıcı ( Kumanda ) ve vericiler ile uzaktan kontrol edilen araçlara verilen genel isimdir R/C. Remote Controled veya Radio Controled olarak da adlandırılan bu teknolojide günümüzde Radio Controled sınıfı R/C teriminin karşılığına denk gelmektedir. Remote Controlled olarak da adlandırılan tip araçlar ise kablolu kumandalı araçlara verilen isimdir.
R/C uğraşısında mevcut araçların bir çok yakıt ile çalışan türleri vardır. Elektrikli olan modeller elektrikli yüksek güce sahip motorlarlarını doldurulabilir teknolojiye sahip olan nikel-kadmium, nikel metal hydride, Lythium Polymer hücre (Li-Po) yapısındaki piller ile yakıt ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Aynı zamanda elektrikli modellerde Brusched (Fırçalı) Brushless (Fırçasız) Motorlarda bulunmaktadır.
R/C Car
(R/C ARABA) Nedir ?
Brushed (Fırçalı ) motorlar Kömür ile çalışan düşük hızlara ulaşan elektrikle çalışan motor tipidir. Brushless (Fırçasız) motorlar motor içerisinde barındırdıkları mıknatısların birbirini itmesi prensibine dayanarak çalışmaktadır. Fırçalı motorlara göre çok daha yüksek hızlara ulaşabilmektedir.
FIRÇALI MOTOR ÖRNEĞİ
FIRÇASIZ MOTOR ÖRNEĞİ
Sıvı yakıtla çalışan bir çok motor türü Glow Plug prensibi ile çalışmaktadır. Nitromethan, methanol ve yağ karışımı ile çalışan bu tip motorlu model araçlara nitrolu araçlar denmektedir. Elektrikli modeller kullanım kolaylığı bakımından nitro ile çalışan araçlara göre daha fazla tercih edilirken yüksek maliyeti ve beceri gerektiren uğraşı noktalarına sahip olmasından dolayı nitrolu araçlar kadar kompleks yapıya sahiptir diyebiliriz.
Saydığımız bu her iki kategoride de On Road ( asfalt ) Off Road ( arazi ) araçları bulunmaktadır. Tam fanksiyonlu off road süspansyonlarına sahip Off road araçları kalın ve büyük tekerleklere sahipken, On Road araçlarda ise artık günümüzde gerçek yarış araçlarındaki gibi ayarlanabilir süspansiyon, Toe ayarı, Camber ayarı ve caster ayar yapılarına sahiptir.
Model araçlarda bilinmesi gereken bir diğer kavram ise RTR ve ATR kavramlarıdır. Ready to Run (RTR) araçlar kutu içeriğinde aracın çalışması için ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları bulunduran model tipidir, araç kutusundan çıkartılıp pili şarj edildikten sonra kullanıma hazır halde olur. Allready to Run (ATR) araçlar ise kutusunun içeriğinde aracın hareket etmesine yetecek kadar ekipmanın bulunmadığı ayriyeten yapılacak masraflar ile aracın yürür hale geleceğini ifade eden tabir, tipe verilen isimdir. Genellikle sadece araç şasinın dışında herhangi bir aksamı olmadan satışı yapılan markaların ürünlerinde görülen ifade biçimidir.
ESC ÜNİTESİ ÖRNEĞİ
RECEIVER (ALICI) ÖRNEĞİ