RC DRIFTING July.2013 | Page 20

27 mhz teknolojisi şimdiye kadar sıklıkla kullanılan uzaktan kumanda birimiydi. Artık 2.4 Ghz teknolojisinin çıkışı ile birlikte eski güncelliklerini kayıp etmeye başladılar. Peki bu iki teknoloji arasındaki farkın ne olduğunu hiç merak ettiniz mi ?

Öncelikle bilinmesi gereken 27Mhz teknolojisinin kullanan bir aracın çalışması için kristal adı verilen sete ihtiyaç vardır. Bu set üniteler farklı frekans değerlerine sahip olabilirler. Bir aracın hareket etmesi için en az 2 adet AYNI frekansı paylaşan kristal setine sahip olmanız gerekmektedir. Kristal setinden birini kumandanıza diğerini ise aracınızda bulunan alıcınızda takılıdır. 27 mhz kumandalarda bulunan kristal takımlarının bir birinin frekansı ile aynı olması gerekir ve aynılığı üzerlerinde bulundurdukları renkler kodları sayesinde belli ederler. Kodlara göre değişik renklerde kristal setleri bulunabilmektedir. Kristal renklerine azami dikkat edilmesi gerekir aksi takdirde buluşmalarda kendinizi bir başkasının aracını kontrol ediyorken veya sizin aracınızı başkası kontrol ediyorken bulabilirsiniz. En büyük avantajı 2.4 Ghz nin piyasaya çıkmasının da etkisiyle ucuz olmasıdır. Kristal setlerinin frekans değer sayıları sınırlı olduğundan doğaldır ki çok sayıda aracın bulunacağı 27 Mhz ile gidilecek buluşmalarda da bir çok interfere diye adlandırılan iletişim sakatlanmaları olacaktır. Bu sakatlanmalar aynı ortamda aynı frekansa sahip olan kristallerin kullanımından kaynaklanan durumlar olarak fark edilir. Genellikle araçların kumanda etmeden son hız ani kalkışlar yapmaları ve çarpmadan veya bir yere uçmadan durmadıkları göz önüne alındığında 27 Mhz kullanımının ne kadar incelik istediği daha da iyi anlaşılacaktır. Bu tür durumlardan korunmak için buluşmalarınızda her aracın ayrı kristal seti ile çalıştığından emin olunması gerekir. Bunun için bir tabela hazırlanabilir. Ortamda 27 Mhz kullanıcılarının kumanda ve araçlarında ki Frekans değerlerinin yazıldığı bir tabela konulabilinir veya klasik yöntem kullanılır herkes sahadaki tüm kullanıcıları dolaşıp 27 Mhz kullanıcılarınıa tespit edip frekanslarını sorarak bu kötü durumdan kendilerini koruyabilirler. Yine de evininizin arka bahçesinde veya kapı önünde sizden başka kumandanızın frekans değerlerini kullanılmadığı, paylaşımının olmadığı ortamlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

2.4 Ghz teknolojisi wireless olarak da adlandırılan ve laptoplarınızda, modemlerinizde kullanılan 2.4 teknolojisi ile aynı temele dayanmaktadır. 27 Mhz nin ardından çıkmasından dolayı 27 Mhz de öğrenilen yanlışlara tekrar düşmemek adında kendi içerisinde barındırdığı birkaç özelliği vardır. Bunlar biri F.H.S.S ‘dir. Frequency-hopping spread spectrum kısaltması olan F.H.S.S ne işe yarar ? Hatırlarsanız 27 Mhz lerde frekans çakışmalarının önlemek için herkesin farklı kristal kullanımı mecburi idi ve buda katılımcı sayısını kristal set sayısına düşürüyordu çünkü aynı anda aynı frekansı kullanan kumandalar çakışmalara yol açacak buda istenmeyen kazalara sebep olma ihtimalinden bahis etmiştik. İşte bu gibi durumları engellemek adına 2.4 Ghz kumandalarda Frekans hoplama adı verilen bir teknolojinin adıdır F.H.S.S. Şöyle örnekleyebiliriz bir atlet düşünün kendi kulvarı dolu olduğundan boş bulduğu diğer kulvarda koşusuna devam eden bu tutumundan dolayı doğaldır ki hiç bir koşucu ile çarpışmayacaktır işte 2.4 Ghz F.H.S.S nin yaptığı da budur. Frekansında bir çakışma algıladığında bir diğer frekansa geçer ve bunu o kadar hızlı yapar ki çoğu zaman çakışmaları fark dahi edemezsiniz. 2.4 Ghz teknolojisi yapılan bir buluşmada 60 araca kadar sorunsuz gerçekleşen buluşmalar geçirebilirsiniz. Tüm bunların yanında Fail safe, 27Mhz oranla daha uzak mesafeye veri gönderimi ve alımı konularıda 2.4 ghz teknolojisinin sahip olduğu diğer avantajlarıdır.