Η διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι ζήτημα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών επικοινωνίας , με τους ερευνητές να μελετούν τόσο τις συνθήκες που ευνοούν την παραπληροφόρηση όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου . Στην εποχή του διαδικτύου και των νέων μέσων , είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων σε ένα ευρύ κοινό γνωστών και φίλων . Το κοινό φαίνεται να γνωρίζει την ύπαρξη του όρου fake news όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί και να διακρίνει μεταξύ αληθούς και ψευδούς είδησης .
Η πρωτοτυπία της πιλοτικής αυτής έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι οι μαθητές θα δημιουργούσαν οι ίδιοι ψευδείς ειδήσεις με βάση τις οδηγίες που θα τους δίνονταν ( πειραματική ομάδα ), και τα αποτελέσματα θα συγκρίνονταν με μαθητές που δεν είχαν συμμετάσχει στο παιχνίδι ( ομάδα ελέγχου ).
Οι Jon Roozenbeek και Sandervander Linden προσπάθησαν μέσα από το παιχνίδι " Fake News Game " να ευαισθητοποιήσουν μια ομάδα 95 μαθητών , ηλικίας 16 μέχρι 19 ετών , έτσι ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων . Με βάση τη θεωρία ότι η " ανοσία " στην παραπληροφόρηση μπορεί να κατακτηθεί με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κανείς να αποκτήσει ανοσία σε έναν ιό , δηλαδή μέσω του εμβολιασμού , οι ερευνητές δημιούργησαν μία συνθήκη στην οποία οι μαθητές θα έρχονταν σε επαφή με ψευδείς ειδήσεις , για να μπορούν μελλοντικά να τις αναγνωρίσουν . Κάτι τέτοιο όμως είχε ήδη αποδειχτεί στο παρελθόν αποτελεσματικό .
Στο πλαίσιο του παιχνιδιού , οι μαθητές της πειραματικής ομάδας αναλάμβαναν ρόλους και ανάλογα με αυτούς έπρεπε να δημιουργήσουν από ένα άρθρο ο καθένας που θα τηρούσε μία από τέσσερις προϋποθέσεις . Δίνονταν , λοιπόν , στις ομάδες ένα γεγονός και ανάλογα τον ρόλο του κάθε μέλους έπρεπε να συνταχθεί κείμενο το οποίο να αρνείται την είδηση , να υπερβάλει γι ' αυτήν , να τραβήξει το κοινό μέσω click bait ή να μιλήσει για θεωρίες συνομωσίας . Με το πέρας του παιχνιδιού οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο , δόθηκε και στην ομάδα ελέγχου .