Η συνεργατική κουλτούρα ...
Η συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ειδήσεων δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Όπως αναφέρεται στο άρθρο της «Καθημερινής» η δημοσιογραφία των πολιτών ήταν αυτή που πριν αιώνες έδωσε την εκκίνηση για την δημοσιογραφία. Ύστερα υποχώρησε το 1900 όταν οι δημοσιογράφοι οργανώθηκαν επαγγελματικά, για να ξανά εμφανιστεί με την παρουσία του Διαδικτύου.
Τη σύγχρονη εποχή, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα όχι απλά να λέει τη γνώμη του, αλλά και να παράγει ειδησεογραφικό υλικό, συχνά πιο άμεσο από ένα άρθρο μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου. Το Internet σου δίνει άπειρες επιλογές. Ένας απλός πολίτης μπορεί να συμβάλει σε μια είδηση μ’ ένα σχόλιο ή μία ανάρτηση δίνοντας περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, ένας κάτοχος smartphone είναι μια άμεση πηγή ειδήσεων, πολλοί κάτοχοι πλαισιώνουν αυτή την είδηση με εγκυρότητα και αξιοπιστία. Τέλος, ένα σημείο των εποχών είναι και τα blogs που ίσως και να είναι το ύστατο επίπεδο της δημοσιογραφίας των πολιτών, εφόσον έχουν πια το δικό τους μέσο επικοινωνίας μέσω του οποίου γίνεται η διάδοση των γεγονότων.
Το περιεχόμενο που παράγεται μέσα από την δημοσιογραφία των πολιτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ιδιαιτέρως όταν θέλουν να καλύψουν γεγονότα που συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ εμπόλεμη ζώνη). Όπως αναφέρει και ο Chris Shaw, editorial director της ITN Productions στο άρθρο της «Guardian», ο δρόμος για το μέλλον είναι ένας συνδυασμός με βίντεο πολιτών και επαγγελματικών πλάνων που έχουν ως αποτέλεσμα μια περιφερειακή εικόνα. Κάτι τέτοιο –όπως προείπα- εξυπηρετεί τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην εξακρίβωση των ειδήσεων. Αλλά και στο να την πλαισιώσουν με περισσότερο υλικό (βίντεο, εικόνα) που θα βοηθήσει τον αναγνώστη στην κατανόηση του γεγονότος.
Ωστόσο, με όλα τα θετικά έρχεται και ένα αρνητικό το οποίο μπορεί κατά μία άποψη να αναιρέσει τα θετικά. Ένα ζήτημα που έχει γίνει ήδη θέμα συζήτησης στον χώρο της δημοσιογραφίας και έχει απωθήσει πολλά πρακτορεία απ’ το να επενδύσουν στην δημοσιογραφία των πολιτών είναι η αξιοπιστία του λόγου των πολιτών, ο οποίος μπορεί είτε να είναι μονοδιάστατος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντικειμενικότητα, είτε να είναι επηρεασμένος από συναισθήματα τα οποία τον εμποδίζουν να μεταφέρει ένα γεγονός με την αντικειμενική δημοσιογραφική ματιά.
Κλείνοντας, θα λέγαμε πως μία προσπάθεια επίλυσης του παραπάνω ζητήματος θα ήταν η πρόσληψη ανθρώπων που θα ελέγχουν το υλικό που παρέχεται σε ένα πρακτορείο από πολίτες ώστε να γίνεται επαλήθευση των στοιχείων μίας είδησης. Ωστόσο, ένα ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο ένας απλός πολίτης που καταγράφει μια δεδομένη στιγμή μια συγκεκριμένη είδηση μπορεί να θεωρηθεί δημοσιογράφος;
Πηγές: https://www.kathimerini.gr/837555/article/texnologia/thlefwnia/me-ena-smartphone-sto-xeri-oloi-ginontai-dhmosiografoi , https://amp.theguardian.com/media/2012/jun/11/rise-of-citizen-journalism
...στη δημοσιογραφία
Ανδρεάνα Ταμπούρη