QUARC Nr. 3,2016, STEMDiscovery2019 | Page 24

Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Braşov) este primul cosmonaut român , care la 14 mai 1981 a devenit primul român care a ajuns în spaţiul cosmic. A luat parte la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial „Intercosmos” petrecând în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. De-a lungul carierei sale a fost ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, fost ambasador al României în Federaţia Rusă, Preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU, în prezent având gradul de general maior în rezervă.

Acesta a absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr.1 din Braşov în anul 1971. Tatăl său a fost de profesie inginer, iar mama sa cadru didactic la o şcoală generală. Încă din copliărie Prunariu şi-a manifestat pasiunea pentru zbor, începând cariera de la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Braşov, unde construia modele de planoare şi de avioane, dorind să devină constructor de aparate de zbor. La 17 ani a dobândit premiul republican la Concursul de creaţii tehnice „Minitehnicus”. Cu această ocazie a primit carnetul de membru Minitehnicus, 11 ani mai târziu devind cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti în anul 1976 cu specializarea inginerie aeronautică.

În mai 1977, URSS a iniţiat programul de zboruri « Intercosmos »,care a fost adresat ţărilor aliate. Candidaţii s-au oferit voluntari,fiind în număr de peste 150 majoritatea fiind piloţi de avioane supersonice şi ingineri.Toţi cei 17 inginerii militari ai Şcolii de ofiţeri de rezervă aviaţie de la Bacău înscrişi la acest program dar au fost respinşi,între ei aflându-se şi Prunariu care de asemenea a fost respins din cauza unor probleme de sănătate. După un timp de la respingere, dosarele a cinci candidaţi între care şi Prunariu au fost reluate, acesta reuşind de data aceasta să treacă cu succes de toate probele. În toamna anului 1977, candidaţii cosmonauţi au fost incluşi într-un program de pregătire multidisciplinar. Candidaţii români erau ing. Dumitru-Dorin Prunariu, ing. Cristian Guran şi căpitanul ing. Mitică Dediu. Aceştia au fost supuşi unei evaluări finale la Moscova în cadrul Institutului de Cercetări Biomedicale în domeniul Aviaţiei şi Cosmonauticii. În cele din urmă, Prunariu şi Dediu au fost aleşi să efectueze programul întreg de pregătire pentru a deveni cosmonauţi. Timp de trei ani Prunariu şi Dediu au urmat o pregătire de specialitate.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost nominalizat în mod oficial în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonelul Leonid Popov acesta fiind comandantul de echipaj. În data de 14 mai 1981, un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi din echipajul principal către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur. La ora 20 :16 (ora Bucureştiului) a fost lansată racheta cu nava cosmică Soiuz-40. După 8 minute nava cosmică se desprindea de ultima treaptă a rachetei purtătoare, aflânduse deja la 220 km altitudine, aprox. 3000 km de punctul de lansare şi deplasându-se în jurul Pământului cu o viteză de 28000 km/h.Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spaţiu

Români cu care ne mândrim

24

5

4

35 de ani de la primul zbor în Cosmos al unui român