QUARC Nr. 3,2016, STEMDiscovery2019 | Page 12

Observaţiile şi experimentul lui Eratostene din Cyrene

Pe 21 iunie, cea mai lungă zi a anului, Eratostene aflându-se în vizită la Syene, la nord de Alexandria, observă că umbrele coloanelor se micșorează cu venirea amiezii. Observațiile lui Eratostene asupra unor lucruri obișnuite avea să schimbe lumea. La orele amiezii, coloanele nu mai aruncau umbre, dar mai mult, razele Soarelui ajungeau până în fundul unui puț,acolo unde în alte zile este umbră. Acest lucru îi dădea de gândit marelui nostru Eratostene.

întrebat cum este posibil ca în același timp un băț în Syene să nu aibă umbră și în Alexandria, aflat la 5000 de stadii = 800 de km (distanță măsurată de un om angajat pentru a-l ajuta) la nord, să arate o umbră clară? După câteva cercetări asupra altor lucrări aflate la curtea regală unde a fost denuit astronom, singurul răspuns de care putea fi sigur era că, suprafața Pământului este curbată.

Următorul an, tot pe 21 iunie, el se afla în Alexandria, unde corpurile aveau umbră. Eratostene s-a întrebat cum este posibil ca în același timp un băț în Syene să nu aibă umbră și în Alexandria, aflat la 5000 de stadii = 800 de km (distanță măsurată de un om angajat pentru a-l ajuta) la nord, să arate o umbră clară? După câteva cercetări asupra altor lucrări aflate la curtea regală unde a fost denuit astronom, singurul răspuns de care putea fi sigur era că, suprafața Pământului este curbată.Eratostene a măsurat bățul așezat perpendicular pe sol, și umbra pe care acesta o arunca, obținând un triunghi dreptunghic.

Știind dimensiunile celor două catete a putut calcula măsura unghiului format de acestea. Eratostene a aflat măsura unghiului ca fiind de 7° 2’ . Acest unghi l-am notat cu ∝ . Pe lângă aceasta, Eratostene a mai făcut o ipoteză suplimentară : el a presupus că razele de lumină care ajung în cele două puncte de pe Terra sunt paralele.

A luat un cerc, care după cum știm are 360°, și la împărțit în unghiuri de câte 7° 2’, obținând 50 de părți aproximativ egale. Mai departe s-a gândit, ca fiecare arc de cerc dintre laturile care alcătuiau câte un unghi ∝ să reprezinte distanța dintre Syene și Alexandria, adică 800 de Km. Și acum, dacă facem o înmulțire simplă, și adică: înmulțim cele 50 de părți ale unghiului cu distanța dintre cele două orașe, obținem exact circumferința Pământului care este de 40 000 de Km. Eratostene avea dreptate suprafața Pământului este curbată și circumferința este aproximativ la fel, cu mici erori deoarece astăzi circumferința este de 40 075,017 Km la Ecuator.

În această descoperire a fost avantajat de faptul că Syene și Alexandria sunt poziționate sensibil pe același meridian cu o diferență de 2° , de unde apare și eroarea dintre valoarea circumferinței lui Eratostene și cea de azi. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra.

Experimentul lui Eratostene

Podină Larisa- clasa a IX-a C

12

12