QUARC Nr. 3,2016, STEMDiscovery2019 | Page 11

Un exemplu elocvent că energia solară este foarte eficientă și sigură este avionul Solar Impulse 2, care a parcurs o distanță de 35.000 km, folosind exclusiv energia solară, cu o viteză cuprinsă între 50km/h-100km/h. Avionul creat în Elveția a plecat pe data de 9 martie 2015 din Abu Dhabi într-un voiaj de 35.000 km în jurul lumii. Acest avion nu este cu adevărat destinat să fie o viziune asupra aviaţiei, ci se presupune a fi o demonstrație a capacităților actuale ale energiei solare.

Solar Impulse 2

Andre Borschberg și partenerul său Bertrand Piccard doresc să facă o călătorie în jurul lumii cu SI2. Solar Impulse 2 va pleca din Hawaii la Phoenix, urmând să se îndrepte înspre New York, traversând Atlanticul, urmând ca la sfârșitul călătoriei, avionul să se reîntoarcă în Abu Dhabi. Avionul este proiectat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare, care dispuse pe aripile sale cu o anvergură de 72 m, construit din fibra de carbon, şi cu o masă de 2.5 tone. Celule solare alimentează motoarele în mod direct sau încarcă bateriile litiu – ion, care să susţină avionul în timpul orelor de noapte.

Pentru ca această misiune să fie dusă la bun sfârşit, pe lângă cei doi piloţi au mai contribuit în total, 130 de persoane participă la această aventură ştiinţifică: 65 au însoţit piloţii în jurul lumii şi alţi 65 au fost la Monaco, în centrul de control al misiunii. Pilotul unui astfel de avion a fost nevoit să reziste pe o distanţă de 8.500 de kilometri, cu pauze de somn de câte 20 de minute. Scaunul său, pe care nu l-a putut părăsi, este echipat cu un sistem WC. El a zburat zilnic la circa 8.400 de metri altitudine şi a trecut prin variații de temperatură de 55 de grade în cabina avionului Solar Impulse 2.

Domnul Piccard a declarat după acest zbor că ideea principală a proiectului a fost zborul fără combustibil; el a mai adăugat că acesta este un prim pas în istorie pentru aviaţie şi în cea a energiei regenerabile.

Obiectivul acestei călătorii a fost acela de a promova folosirea de „tehnologii curate și eficiente”.

Marc Adelina a IX-a D

11

5

4