PåSpissen 1-2013 - Mars utgaven | Page 6

Framtidsbyen :

Visjonsløse politikere !

31 . januar hentet Erik Wold sentrale representanter for de syv stortingspartiene til Debatten på Litteraturhuset . Temaet var samferdsel i framtidssamfunnet , debatten ble deprimerende .
Hogne Hongset
På disse to sidene kan du få dine synspunkter på trykk . Vi ønsker spisse innlegg om viktige saker . Ta kontakt med oss !
redaksjonen @ påspissen . no
Kronikk : Hogne Hongset , redaktør
Vi har det meste som trengs for å skape et godt framtidssamfunn : Mennesker , naturressurser , kapital , kompetanse og teknologi . Det vi mangler er politikere med visjoner !
Vi har passert 5 millioner , og ifølge Statistisk Sentralbyrå ( SSB ) runder vi den sjette innen år 2028 . Det er 15 år til . For 15 år siden var vi i 1998 . Nøkternt sett har det ikke skjedd radikale endringer i samfunnet vårt siden den gangen . Diskusjonene rundt kollektivtrafikk , boligpolitikk , fattigdomspolitikk , næringslivspolitikk , narkotikapolitikk , pensjonspolitikk , integreringspolitikk osv osv rusler og går omtrent som den gang .
I enda større grad enn for 15 år siden er vi nå en øy av velstand i et hav av økonomiske problemer . Bruker vi så vår unike situasjon til å ta grep , som det heter på moderne norsk , for å forberede oss på å bli 1 000 000 flere i 2028 ? Svaret på det er et beklagelig nei .
Av den nye millionen som skal komme , skal Oslo ifølge SSB velsignes med rundt 200 000 . Resten skal i hovedsak fordeles i og rundt det vi kaller store byer her i landet . Mens konsekvensene ut over i landet stort sett har vært et ikketema i media , utløste SSBs prognose en viss debatt rundt hva som må skje i Oslo-området . Hvor skal de nye 200 000 bo ? Rikssynsere av ulik bonitet kom på banen med ulike løsninger , uten at kreativ nytenkning var påtrengende . Kåre Willoch ville sprenge markagrensen , Kåre Valebrokk ville bygge i villahagene . Raymond Johansen var enig med begge , og ville i tillegg bygge mer i høyden .
Hvorfor har vi ikke en langt mer grunnleggende diskusjon om hvordan landet vårt skal utvikles i de 15 årene vi har på oss før den 6 . millionen er her ? Hvordan skal hovedstaden Oslo utvikles ? Er det ikke på tide at den debatten løftes ut over spørsmål som hvorvidt en eller annen kulturinstitusjon skal plasseres øst eller vest for Akerselva ? Eller om vi altså skal bygge i villahager ? Eller sprenge markagrensen ? Kunne det være en ide å se på om det å øke kvaliteten av Oslo som by burde gå foran det å øke størrelsen ?
Og hva med resten av landet , der de 800 000 allerede er på vei inn , hver dag ? Skal også det fortsette å skje etter Doris Day-prinsippet : Det som skjer , det skjer ! Og som høyst trolig fører til at pressproblemene bare øker der presset fra før av er størst .
Boligproblemet og klimakrisen – to sider av samme sak ? De fleste politikere med god nese starter nå sine taler med å peke på klimaproblemet og de menneskeskapte CO2-utslippene som vår tids største utfordring . En god del av utslippene kommer fordi de fleste av oss har to transportetapper hver dag : til og fra jobb , skole , barnehage , butikker , fritidsaktiviteter . Landet rundt går denne transporten i stor utstrekning med bil og buss , i all hovedsak drevet med fossil energi i en eller annen form , direkte eller indirekte .
Nå brukes det flere ti-talls milliarder av kroner for å finne ny teknologi som kan redusere utslippene fra bruken av fossil energi . Hvorfor ikke se mer på mulighetene for å redusere bruken av fossil energi ? Hva om vi sa følgende :
[ Kronikk ]
6
Det siste ville også ex-minister Erik Solheim . I et intervju påpekte han at det sikkert ikke var verre å bo i sjette enn i fjerde etasje ! En kjendisarkitekt var ute i media og mente Oslo burde annektere en nabokommune eller tre , og dermed løse tomteproblemene . Helga Pedersen har nettopp vært ute og foreslått at Oslo burde spise hele Akershus . Ingen av dem stilte spørsmål ved om det er lurt å la Oslo vokse med 200 000 innbyggere på få år ! Det ses åpenbart på som en naturlov .
Den nye millionen i 2028 skal bo og leve i en ny type bysamfunn . Det nye bykonseptet baseres på følgende grunnide : Det aller meste av daglig persontransport skal kunne skje til fots eller pr sykkel . 2028-byen skal dessuten være klimanøytral , og helst gi nettoeksport av ren energi . Se for deg et areal formet i en sirkel med diameter 5 km . Det gir et areal på ca 20 km2 . Hvorfor ikke gi en supergruppe av relevante fagfolk ( arkitekter , ingeniører , økonomer , kulturarbeidere , sosiologer og andre ) følgende oppgave :