PXL-Jaarverslag 2021 correctie | Page 7

MULTI & DISCIPLINAIR

CARMEN VAN MECHELEN ,
ONDERZOEKER PXL-GREEN & TECH
IN GROENMANAGEMENT RAKEN VERSCHILLENDE DISCIPLINES
ELKAAR
Een doordacht groenmanagement kan ons helpen om de negatieve gevolgen van klimaatopwarming en luchtvervuiling in te dijken . Bovendien heeft een groene leefomgeving een positief effect op ons fysiek en mentaal welzijn . “ Dat beseffen beleidsmakers vandaag steeds meer , en groenmanagers leveren in dat verhaal een immense toegevoegde waarde . Met hun multidisciplinaire inzichten rond natuur , verstedelijking en digitalisering creëren ze impact ”, aldus dr . Carmen Van Mechelen , onderzoeker bij PXL-Green & Tech .
OP HET SNIJVLAK VAN DISCIPLINES “ Om het groenpatrimonium van steden en gemeenten goed te beheren , moeten onze studenten inzichten over natuur en bouw naadloos met elkaar kunnen combineren . En ze moeten ook over sterke digitale skills beschikken in een sector die aan een recordtempo digitaliseert . Van digitale boommonitoringstechnieken tot drones die de temperaturen van groene ruimtes in de stad meten : onze studenten komen er in hun opleiding mee in aanraking .”
“ In de opleiding Groenmanagement slaan we voortdurend bruggen met andere opleidingen zoals Toegepaste informatica en Bouw . En ook met de opleidingen van PXL-Healthcare werken we graag samen . Op dit moment leggen we zo samen een therapeutische tuin aan voor gevangenissen en zorginstellingen . Welke plantensoorten hebben een effect op het welzijn van de bewoners ? Die puzzel kan je alleen maar leggen als je expertises samenlegt .”
SAMEN DE PUZZEL LEGGEN “ In mijn onderzoek focus ik op groendaken . Die zijn op dit moment ontzettend populair en de bedrijfjes die ze aanleggen , schieten als paddenstoelen uit de grond . Helaas mist de sector nog heel wat kennis om die groendaken kwaliteitsvol aan te leggen . Met het Tetra-project Green Roofs Up proberen we die hiaten te dichten .
Door onze biologische expertise , de bouwtechnische inzichten van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf ( WTCB ) en de UHasselt-expertise rond duurzamere materialen samen te brengen , willen we de kennis rond groendaken verruimen . Al onze inzichten worden gebundeld in een adviesrapport waar de bouwsector meteen mee aan de slag kan . En we organiseren – samen met collega ´ s van Bouw en Industrie – ook praktische workshops voor de sector waarin we het hele groendak-bouwproces onder de loep nemen .”
JUNIOR-COLLEGA ´ S WERKEN MEE “ Met ons onderzoek willen we niet zomaar kennis opdoen . We willen die ook graag zo concreet mogelijk vertalen naar de buitenwereld , zodat zoveel mogelijk mensen ermee aan de slag kunnen . Om dat te realiseren , legden we op de Corda Campus al een demonstratiedak aan . Op dit moment bouwen we daarrond ook een virtuele excursie , waarmee iedereen van thuis uit , met 360graden-beelden , op dat groendak kan rondwandelen en in een handomdraai heel wat achtergrondinformatie kan vergaren . Bij dat project schakelen we bewust de expertise van onze studenten in . We bieden de studenten van PXL-Digital bijvoorbeeld de mogelijkheid om de achterliggende website te bouwen en zo wat extra ervaring op te doen .”
“ Binnenkort willen we op de campus ook een bijenhal bouwen voor ons PXL-bijenvolkje . Een boeiend project waarin studenten uit verschillende opleidingen zich enthousiast engageren . Een paar van onze studenten zijn in hun vrije tijd al imker . Hun ervaring is onbetaalbaar . In dit verhaal zijn zij letterlijk junior-collega ´ s die hun expertise met ons delen . En intussen bouwt een andere junior-collega Elektromechanica een prototype van een systeem om de bijenkasten vanop afstand op te volgen . Over de grenzen van disciplines heen samenwerken zit in ons DNA .”